MARKETS. Part Review. Reading Between the Lines SONY CORP. HAS CUT THE U.S. PRICE OF ITS PLAYSTATION 2

Save this PDF as:
Size: px
Start display at page:

Download "MARKETS. Part Review. Reading Between the Lines SONY CORP. HAS CUT THE U.S. PRICE OF ITS PLAYSTATION 2"

Transcription

1 Part Review 4 FIRMS AND MARKETS Reading Between the Lines SONY CORP. HAS CUT THE U.S. PRICE OF ITS PLAYSTATION 2 On May 14, 2002 Sony announced it was cutting the cost of its PlayStation 2 by 33 percent, from $299 to $199. PlayStation 2 competes with Microsoft s X-box and Nintendo s Game Cube as the latest generation game consoles. After keeping its price at $299 since it introduced the PlayStation 2 in 2000, Sony lowered the price in May a few days before Microsoft was expected to announce that it was lowering the price of its X- Box from $299 to $199. Both the X-Box and the Game Cube were introduced in For details, go to The Economics Place web site, the Economics in the News archive, Analyze It Sony s PlayStation 2 has by far the largest market share in the latest generation game consoles. Between the X-Box and the Game Cube, Sony likely believes that the X-Box is a closer substitute because its power and features are more similar to those of the PlayStation than is the case for the Game Cube. After Sony announced it was lowering its price, Microsoft made the expected announcement that it, too, was lowering its price. 1. In what type of market is the Sony PlayStation 2 sold? 2. Assume that Microsoft is Sony s only competitor and describe the prisoners dilemma game Sony and Microsoft are playing. 3. Sony kept the price of the PlayStation 2 at $299 in the months preceding and the months following the introduction of the X-Box. What might Sony have done instead to try to keep Microsoft from entering the market? 239

2 240 PART REVIEW 4 Mid-Term Examination Chapter Partners of a partnership have a. limited liability. So do shareholders in a corporation. b. limited liability. Shareholders in a corporation have unlimited liability. c. unlimited liability. So do shareholders in a corporation. d. unlimited liability. Shareholders in a corporation have limited liability. 12. An economically efficient method of production a. is always technologically efficient. b. lies below the production function. c. lies below the supply curve. d. may not always be technologically efficient. 13. An electrician quits her current job, which pays $30,000 per year. She can take a job with another firm for $40,000 per year or work for herself. The opportunity cost of working for herself is a. $10,000. b. $30,000. c. $40,000. d. $ In their relation to a firm s managers, shareholders act a. as agents. b. as principals. c. in loco parentis. d. as a cabinet for advice. Chapter If a firm s marginal product of labor is greater than its average product of labor, then an increase in its use of labor necessarily will a. reduce its total product. b. raise its average product of labor. c. raise its marginal product of labor. d. not change its average product of labor. 16. The additional cost of producing an additional unit of output is the firm s a. MC. b. ATC. c. AVC. d. AFC. 17. In general, diseconomies of scale occur a. as output expands at low levels of production. b. through the entire range of production. c. as output expands at high levels of production. d. whenever the slope of the total product curve is positive.

3 FIRMS AND MARKETS The intersection of the MC and ATC curves is the point at which a. average total cost is minimized. b. average variable cost is minimized. c. average fixed cost is minimized. d. total product is maximized. Chapter In perfect competition, which is the case? a. A firm can influence the price of the good. b. There are many sellers. c. There are restrictions on entry. d. All firms sell a slightly different product. 10. A firm should decrease its output as long as its a. average total revenue exceeds its average total cost. b. average total revenue exceeds its average variable cost. c. marginal cost exceeds its marginal revenue. d. marginal revenue exceeds its marginal cost. 11. At a firm s shutdown point, its average variable cost equals its a. average total cost. b. average fixed cost. c. price. d. None of the above. 12. A perfectly competitive firm finds that at its current output, MR = MC and P > ATC. Then this firm will a. expand its output and lower its price. b. reduce its output and raise its price. c. shut down. d. not change its production nor its price. Chapter Public franchises are a. legal barriers to entry. So are patents. b. legal barriers to entry. Patents are natural barriers to entry. c. natural barriers to entry. So are patents. d. natural barriers to entry. Patents are legal barriers to entry. 14. The demand curve for a monopoly a. lies above its marginal revenue curve. b. lies on its marginal revenue curve. c. lies below its marginal revenue curve. d. is horizontal.

4 242 PART REVIEW When a single-price monopoly is maximizing its profit, then the level of output it produces is a. efficient because profit is maximized. b. inefficient. c. efficient because MR = MC. d. efficient because costs are minimized. 16. Which of the following occurs with BOTH a perfect price discriminating monopoly and a single-price monopoly? a. The level of output is inefficient. b. All consumer surplus goes to the monopoly. c. Both create deadweight loss. d. There is a redistribution of surplus to the monopoly. Chapter An industry with many firms, each making a differentiated product is a(n) industry. a. perfectly competitive b. monopolistically competitive c. oligopoly d. monopoly 18. When firms in an industry that is monopolistically competitive incur an economic loss, firms will a. enter the industry, and demand will increase for the original firms. b. exit the industry, and demand will increase for the remaining firms. c. exit the industry, and demand will decrease for the remaining firms. d. enter the industry, and demand will decrease for the original firms. 19. In the dominant firm model of oligopoly, the dominant firm acts as if it was a a. perfect competitor. b. monopolistic competitor. c. oligopoly. d. monopoly 20. The cooperative strategy in the prisoners dilemma game would cause a. both players to win. b. both players to lose. c. the first player to take an action to win. d. the last player to take an action to win.

5 FIRMS AND MARKETS 243 Answers Reading Between the Lines 1. The only manufacturers of the latest video game players are Sony, Microsoft, and Nintendo. Because this market has only a few firms, it is an oligopoly. 2. In setting the prices of their products, Sony and Microsoft are competing in a prisoners dilemma game. Both firms profits would be substantially higher if both kept the price at $299 rather than lowering it to $199. And, both firms profits would be lower if they both set a price of $199. However, if only one firm dropped its price to $199 while the other kept its price high, the firm lowering its price would gain a substantial increase in its market share and with it a huge profit. However, the firm with the higher price would make a much smaller profit; indeed, it likely would incur an economic loss. In this sort of prisoners dilemma game, the Nash equilibrium is for both firms to charge the lower price and earn the lower profit. The Nash equilibrium, with its lower price and lower profit, is exactly what happened in this case! 3. Sony, faced with potential competition from Microsoft, might have played a sequential game in which it set a limit price. In particular, Sony was in the market supplying video game players well before Microsoft entered. In order to deter Microsoft from entering, Sony could have set a lower price than otherwise. For instance, Sony might have set a limit price, which is a price set at the highest level that would inflict a loss on Microsoft. By setting the highest price that inflicts a loss on Microsoft, Sony s profit would have been as high as possible while also keeping Microsoft from entering. And by inflicting a loss on Microsoft, Sony could hope to keep Microsoft from entering the market. It seems likely that Sonly was not playing this sort of game for two reasons. First, Microsoft indeed did enter the market. (So if Sony was playing this game, Sony misjudged the price it should set.) Second, even immediately before Microsoft entered, Sony kept the price of its PlayStation 2 at a relatively high level, $299. Mid-Term Exam Answers 11. d; 12. a; 13. c; 14. b 15. b; 16. a; 17. c; 18. a; 19. b; 10. c; 11. c; 12. d; 13. a; 14. a; 15. b; 16. d; 17. b; 18. b; 19. d; 20. a.

6 244

Unit 6 Perfect Competition and Monopoly - Practice Problems

Unit 6 Perfect Competition and Monopoly - Practice Problems Unit 6 Perfect Competition and Monopoly - Practice Problems Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. One characteristic of a perfectly competitive

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. PRACTICE FOR PERFECT COMPETITION Fatma Nur Karaman MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) What is the difference between perfect competition

More information

Monopoly and How It Arises

Monopoly and How It Arises 13 MONOPOLY Monopoly and How It Arises A monopoly is a market: That produces a good or service for which no close substitute exists If a good has a close substitute, even if it is produced by only one

More information

AP Microeconomics Review Session #3 Key Terms & Concepts

AP Microeconomics Review Session #3 Key Terms & Concepts The Firm, Profit, and the Costs of Production 1. Explicit vs. implicit costs 2. Short-run vs. long-run decisions 3. Fixed inputs vs. variable inputs 4. Short-run production measures: be able to calculate/graph

More information

Microeconomics. More Tutorial at

Microeconomics.   More Tutorial at Microeconomics 1. Economists assume that the goal of the firm is to maximize A. total revenue B. total profit C. total costs D. total satisfaction 2. If a perfectly competitive firm produces 100 units

More information

Unit 13 AP Economics - Practice

Unit 13 AP Economics - Practice DO NOT WRITE ON THIS TEST! Unit 13 AP Economics - Practice Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A natural monopoly exists whenever a single

More information

Perfect Competition CHAPTER14

Perfect Competition CHAPTER14 Perfect Competition CHAPTER14 MARKET TYPES The four market types are Perfect competition Monopoly Monopolistic competition Oligopoly MARKET TYPES Perfect Competition Perfect competition exists when Many

More information

Slides and Images, Worth Publishers Inc. 8-1

Slides and Images, Worth Publishers Inc. 8-1 Perfect Competition Michael J. Murray Slides and Images, Worth Publishers Inc. 8-1 Market Structure Analysis By observing a few industry characteristics, we can predict pricing and output behavior of the

More information

ECON 2100 (Summer 2016 Sections 10 & 11) Exam #3C

ECON 2100 (Summer 2016 Sections 10 & 11) Exam #3C ECON 21 (Summer 216 Sections 1 & 11) Exam #3C Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. C. Version C 2. is a market structure in which there is one single seller of a unique

More information

ECON 2100 (Summer 2016 Sections 10 & 11) Exam #3D

ECON 2100 (Summer 2016 Sections 10 & 11) Exam #3D ECON 21 (Summer 216 Sections 1 & 11) Exam #3D Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. D. Version D 2. is a market structure in which there is one single seller of a unique

More information

Economics 323 Microeconomic Theory Fall 2016

Economics 323 Microeconomic Theory Fall 2016 green=b SECOND EXAM Chapter Ten Economics 323 Microeconomic Theory Fall 2016 1. The markets for many come close to satisfying the conditions required for perfect competition. a. agricultural goods b. transportation

More information

ECON 2100 (Summer 2015 Sections 07 & 08) Exam #3A

ECON 2100 (Summer 2015 Sections 07 & 08) Exam #3A ECON 2100 (Summer 2015 Sections 07 & 08) Exam #3A Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. A. Version A 2. For a firm with market power Marginal Revenue, while for a firm

More information

ECON 102 Kagundu Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions

ECON 102 Kagundu Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions www.liontutors.com ECON 102 Kagundu Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions 1. A A large number of firms will be able to operate in the industry because you only need to produce a small amount

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Micro - HW 4 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In central Florida during the spring, strawberry growers are price takers. The reason

More information

CH 13. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

CH 13. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: CH 13 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. One requirement for an industry to be perfectly competitive is that a. sellers and buyers

More information

INTRODUCTION ECONOMIC PROFITS

INTRODUCTION ECONOMIC PROFITS INTRODUCTION This chapter addresses the following key questions: What are profits? What are the unique characteristics of competitive firms? How much output will a competitive firm produce? Chapter 7 THE

More information

2007 Thomson South-Western

2007 Thomson South-Western Monopolistic Competition Characteristics: Many sellers Product differentiation Free entry and exit In the long run, profits are driven to zero Firms have some control over price What does the costs graph

More information

Principles of Microeconomics Module 5.1. Understanding Profit

Principles of Microeconomics Module 5.1. Understanding Profit Principles of Microeconomics Module 5.1 Understanding Profit 180 Production Choices of Firms All firms have one goal in mind: MAX PROFITS PROFITS = TOTAL REVENUE TOTAL COST Two ways to reach this goal:

More information

Quiz #5 Week 04/12/2009 to 04/18/2009

Quiz #5 Week 04/12/2009 to 04/18/2009 Quiz #5 Week 04/12/2009 to 04/18/2009 You have 30 minutes to answer the following 17 multiple choice questions. Record your answers in the bubble sheet. Your grade in this quiz will count for 1% of your

More information

Quiz #4 Week 04/05/2009 to 04/11/2009

Quiz #4 Week 04/05/2009 to 04/11/2009 Quiz #4 Week 04/05/2009 to 04/11/2009 You have 30 minutes to answer the following 15 multiple choice questions. Record your answers in the bubble sheet. Your grade in this quiz will count for 1% of your

More information

Many sellers: There are many firms competing for the same group of customers.

Many sellers: There are many firms competing for the same group of customers. Microeconomics 2 Chapter 16 Monopolistic Competition 16-1 Between monopoly and perfect Competition One type of imperfectly competitive market is an oligopoly, a market with only a few sellers, each offering

More information

Textbook Media Press. CH 12 Taylor: Principles of Economics 3e 1

Textbook Media Press. CH 12 Taylor: Principles of Economics 3e 1 CH 12 Taylor: Principles of Economics 3e 1 Monopolistic Competition and Differentiated Products Monopolistic competition refers to a market where many firms sell differentiated products. Differentiated

More information

ECON 102 Brown Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions

ECON 102 Brown Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions www.liontutors.com ECON 102 Brown Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions 1. B A very large percent of their earnings comes from economic rent 2. B Any funds left, after everyone who has a claim

More information

Econ 2113: Principles of Microeconomics. Spring 2009 ECU

Econ 2113: Principles of Microeconomics. Spring 2009 ECU Econ 2113: Principles of Microeconomics Spring 2009 ECU Chapter 12 Monopoly Market Power Market power is the ability to influence the market, and in particular the market price, by influencing the total

More information

ECON 2100 (Summer 2012 Sections 07 and 08) Exam #3C Answer Key

ECON 2100 (Summer 2012 Sections 07 and 08) Exam #3C Answer Key ECON 21 (Summer 212 Sections 7 and 8) Exam #3C Answer Key Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. C. Version C 2. is a market structure in which there is one single seller

More information

Sample Exam Questions/Chapter 12. Use the following to answer question 1: Figure: Short-Run Costs

Sample Exam Questions/Chapter 12. Use the following to answer question 1: Figure: Short-Run Costs Sample Exam Questions/Chapter 12 Use the following to answer question 1: Figure: Short-Run Costs 1. (Figure: Short-Run Costs) Look at the figure Short-Run Costs. At the given price, the most profitable

More information

ECO201: PRINCIPLES OF MICROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAMINATION

ECO201: PRINCIPLES OF MICROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAMINATION YOUR NAME Row Number ECO201: PRINCIPLES OF MICROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAMINATION Prof. Bill Even November 14, 2011 FORM 2 Directions 1. Fill in your scantron with your unique-id and the form number

More information

ECO201: PRINCIPLES OF MICROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAMINATION

ECO201: PRINCIPLES OF MICROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAMINATION YOUR NAME Row Number ECO201: PRINCIPLES OF MICROECONOMICS FIRST MIDTERM EXAMINATION Prof. Bill Even November 14, 2011 FORM 4 Directions 1. Fill in your scantron with your unique-id and the form number

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. AUBG, Fall 2015, Principles Micro with P. Stankov, Sample MT2 NOTE: The actual no. of questions on the actual MT will be 30, each for 0.67 grade points. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that

More information

ECON 251 Exam 2 Pink. Fall 2012

ECON 251 Exam 2 Pink. Fall 2012 ECON 251 Exam 2 Pink Use the table below to answer the following four questions The table below shows Harry s total utility from consuming beer and wine. The price of beer is $2 per bottle. The price of

More information

Monopoly and How It Arises

Monopoly and How It Arises Monopoly and How It Arises A monopoly is a market: That produces a good or service for which no close substitute exists In which there is one supplier that is protected from competition by a barrier preventing

More information

I enjoy teaching this class. Good luck and have a nice Holiday!!

I enjoy teaching this class. Good luck and have a nice Holiday!! ECON 202-501 Fall 2008 Xiaoyong Cao Final Exam Form A Instructions: The exam consists of 2 parts. Part I has 35 multiple choice problems. You need to fill the answers in the table given in Part II of the

More information

MICROECONOMICS - CLUTCH CH PERFECT COMPETITION.

MICROECONOMICS - CLUTCH CH PERFECT COMPETITION. !! www.clutchprep.com CONCEPT: THE FOUR MARKET MODELS Market structure describes the environment in which a firm operates, determined by the Perfect Competition Monopolistic Competition Oligopoly Monopoly

More information

CHAPTER NINE MONOPOLY

CHAPTER NINE MONOPOLY CHAPTER NINE MONOPOLY This chapter examines how a market controlled by a single producer behaves. What price will a monopolist charge for his output? How much will he produce? The basic characteristics

More information

COMPETITION AND MARKETS BEFORE YOU BEGIN. Market Structures. Looking at the Chapter. Date Period. Chapter

COMPETITION AND MARKETS BEFORE YOU BEGIN. Market Structures. Looking at the Chapter. Date Period. Chapter COMPETITION AND MARKETS BEFORE YOU BEGIN Looking at the Fill in the blank spaces with the missing words. Market Structures Perfect Competition sellers product No barriers to entry Price taker Produce where

More information

CH short answer study questions Answer Section

CH short answer study questions Answer Section CH 15-16 short answer study questions Answer Section ESSAY 1. ANS: There are a large number firms; each produces a slightly different product; firms compete on price, quality and marketing; and firms are

More information

ECON 2100 (Summer 2012 Sections 07 and 08) Exam #3A

ECON 2100 (Summer 2012 Sections 07 and 08) Exam #3A ECON 21 (Summer 212 Sections 7 and 8) Exam #3A Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. A. Version A 2. Excess Capacity refers to the A. quantity of output at which Average

More information

Econ 001: Midterm 2 (Dr. Stein) Answer Key March 23, 2011

Econ 001: Midterm 2 (Dr. Stein) Answer Key March 23, 2011 Instructions: Econ 001: Midterm 2 (Dr. Stein) Answer Key March 23, 2011 This is a 60-minute examination. Write all answers in the blue books provided. Show all work. Use diagrams where appropriate and

More information

CH 14: Perfect Competition

CH 14: Perfect Competition CH 14: Perfect Competition Characteristics of Perfect Competition 1. Both buyers and sellers are price takers A price taker is a firm (or individual) who takes the price determined by market supply and

More information

Perfect competition: occurs when none of the individual market participants (ie buyers or sellers) can influence the price of the product.

Perfect competition: occurs when none of the individual market participants (ie buyers or sellers) can influence the price of the product. Perfect Competition In this section of work and the next one we derive the equilibrium positions of firms in order to determine whether or not it is profitable for a firm to produce and, if so, what quantities

More information

FINALTERM EXAMINATION FALL 2006

FINALTERM EXAMINATION FALL 2006 FINALTERM EXAMINATION FALL 2006 QUESTION NO: 1 (MARKS: 1) - PLEASE CHOOSE ONE Compared to the equilibrium price and quantity sold in a competitive market, a monopolist Will charge a price and sell a quantity.

More information

Microeconomics Exam Notes

Microeconomics Exam Notes Microeconomics Exam Notes Opportunity Cost What you give up to get it Production Possibility Frontier Maximum attainable combination of two products (Concept of Opportunity Cost). Main Decision Makers:

More information

Monopoly. Basic Economics Chapter 15. Why Monopolies Arise. Monopoly

Monopoly. Basic Economics Chapter 15. Why Monopolies Arise. Monopoly 1 Why Monopolies Arise Basic Economics Chapter 15 Monopoly Monopoly - The monopolist is a firm that is the sole seller of a product (or service) without close substitutes - The monopolist is a price maker

More information

2. What is Taylor s marginal utility per dollar spent on the 2 nd race? a. 2 b. 3 c. 4 d. 5

2. What is Taylor s marginal utility per dollar spent on the 2 nd race? a. 2 b. 3 c. 4 d. 5 ECON 251 Practice questions based on Spring 2013 Exam 2 Taylor has $100 to spend on playing golf and running in races. The price of a round of golf is $20 and the price of running a race is $10. The total

More information

short run long run short run consumer surplus producer surplus marginal revenue

short run long run short run consumer surplus producer surplus marginal revenue Test 3 Econ 3144 Name Fall 2005 Dr. Rupp 20 Multiple Choice Questions (50 points) & 4 Discussion (50 points) Signature I have neither given nor received aid on this exam Use this table to answer questions

More information

Monopoly. Cost. Average total cost. Quantity of Output

Monopoly. Cost. Average total cost. Quantity of Output While a competitive firm is a price taker, a monopoly firm is a price maker. A firm is considered a monopoly if... it is the sole seller of its product. its product does not have close substitutes. The

More information

Contents. Concepts of Revenue I-13. About the authors I-5 Preface I-7 Syllabus I-9 Chapter-heads I-11

Contents. Concepts of Revenue I-13. About the authors I-5 Preface I-7 Syllabus I-9 Chapter-heads I-11 Contents About the authors I-5 Preface I-7 Syllabus I-9 Chapter-heads I-11 1 Concepts of Revenue 1.1 Introduction 1 1.2 Concepts of Revenue 2 1.3 Revenue curves under perfect competition 3 1.4 Revenue

More information

Monopolistic Competition. Chapter 17

Monopolistic Competition. Chapter 17 Monopolistic Competition Chapter 17 The Four Types of Market Structure Number of Firms? Many firms One firm Few firms Differentiated products Type of Products? Identical products Monopoly Oligopoly Monopolistic

More information

Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2009

Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2009 Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2009 I. Multiple Choice (3 points each) 1. Which of the following statements about the short-run is false? A. The marginal product of labor may increase or decrease. B.

More information

AP Microeconomics Review With Answers

AP Microeconomics Review With Answers AP Microeconomics Review With Answers 1. Firm in Perfect Competition (Long-Run Equilibrium) 2. Monopoly Industry with comparison of price & output of a Perfectly Competitive Industry (which means show

More information

ECON 2100 (Summer 2014 Sections 08 & 09) Exam #3A

ECON 2100 (Summer 2014 Sections 08 & 09) Exam #3A ECON 21 (Summer 214 Sections 8 & 9) Exam #3A Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. A. Version A 2. Average Fixed Costs of Production A. must remain constant as the level

More information

Microeconomics (Spring 2015) Final Exam Study Guide

Microeconomics (Spring 2015) Final Exam Study Guide Microeconomics (Spring 2015) Final Exam Study Guide 1 Note: Below is a list of study questions for the upcoming Part 1 of the final exam, June 10 (Ch. 13, 14, 15, and 17). Please answer them (all of them

More information

- pure monopoly: only one seller of a good/service with no close substitutes

- pure monopoly: only one seller of a good/service with no close substitutes Micro 101, Chapter 10 1 Chapter 10: Monopoly Main objectives: 1. Define what constitutes a monopoly - pure monopoly: only one seller of a good/service with no close substitutes 2. Describe types of barriers

More information

ECON 2100 (Summer 2014 Sections 08 & 09) Exam #3D

ECON 2100 (Summer 2014 Sections 08 & 09) Exam #3D ECON 21 (Summer 214 Sections 8 & 9) Exam #3D Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. D. Version D 2. If a firm is currently operating at a point where costs of production

More information

Micro Semester Review Name:

Micro Semester Review Name: Micro Semester Review Name: The following review is set up to emphasize certain concepts, graphs and terms. It is the responsibility of the individual teachers to emphasize and review the analysis aspects

More information

ECON December 4, 2008 Exam 3

ECON December 4, 2008 Exam 3 Name Portion of ID# Multiple Choice: Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A fundamental source of monopoly market power arises from a. perfectly

More information

Section I (20 questions; 1 mark each)

Section I (20 questions; 1 mark each) Foundation Course in Managerial Economics- Solution Set- 1 Final Examination Marks- 100 Section I (20 questions; 1 mark each) 1. Which of the following statements is not true? a. Societies face an important

More information

Lesson 3-2 Profit Maximization

Lesson 3-2 Profit Maximization Lesson 3-2 Profit Maximization Standard 3b: Students will explain the 5 dimensions of market structure and identify how perfect competition, monopoly, monopolistic competition, and oligopoly are characterized

More information

2) A production method that relies on large quantities of labor and smaller quantities of capital equipment is referred to as a: 2)

2) A production method that relies on large quantities of labor and smaller quantities of capital equipment is referred to as a: 2) Micro: TA Session 4, Problem set MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The main difference between a short-run production function and

More information

Monopolistic Competition

Monopolistic Competition Monopolistic Competition CHAPTER16 C H A P T E R C H E C K L I S T When you have completed your study of this chapter, you will be able to 1 Describe and identify monopolistic competition. 2 Explain how

More information

Firms in competitive markets: Perfect Competition and Monopoly

Firms in competitive markets: Perfect Competition and Monopoly Lesson 6 Firms in competitive markets: Perfect Competition and Monopoly Henan University of Technology Sino-British College Transfer Abroad Undergraduate Programme 0 In this lesson, look for the answers

More information

Principles of Microeconomics Assignment 8 (Chapter 10) Answer Sheet. Class Day/Time

Principles of Microeconomics Assignment 8 (Chapter 10) Answer Sheet. Class Day/Time 1 Principles of Microeconomics Assignment 8 (Chapter 10) Answer Sheet Name Class Day/Time Questions of this homework are in the next few pages. Please find the answer of the questions and fill in the blanks

More information

Monopoly. 3 Microeconomics LESSON 5. Introduction and Description. Time Required. Materials

Monopoly. 3 Microeconomics LESSON 5. Introduction and Description. Time Required. Materials LESSON 5 Monopoly Introduction and Description Lesson 5 extends the theory of the firm to the model of a Students will see that the profit-maximization rules for the monopoly are the same as they were

More information

CONTENTS. Introduction to the Series. 1 Introduction to Economics 5 2 Competitive Markets, Demand and Supply Elasticities 37

CONTENTS. Introduction to the Series. 1 Introduction to Economics 5 2 Competitive Markets, Demand and Supply Elasticities 37 CONTENTS Introduction to the Series iv 1 Introduction to Economics 5 2 Competitive Markets, Demand and Supply 17 3 Elasticities 37 4 Government Intervention in Markets 44 5 Market Failure 53 6 Costs of

More information

MIDTERM II. GROUP A Instructions: December 18, 2013

MIDTERM II. GROUP A Instructions: December 18, 2013 EC101 Sections 03 Fall 2013 NAME: ID #: SECTION: MIDTERM II December 18, 2013 GROUP A Instructions: You have 60 minutes to complete the exam. There will be no extensions. The exam consists of 30 multiple

More information

Sample Multiple-Choice Questions

Sample Multiple-Choice Questions E03 3 Microeconomics Summative Exam SAMPLE QUESTIONS Sample Multiple-Choice Questions Circle the letter of each correct answer 1 True statements about the theory of the firm in the short run and long run

More information

Chapter 14 Oligopoly and Monopoly

Chapter 14 Oligopoly and Monopoly Economics 6 th edition 1 Chapter 14 Oligopoly and Monopoly Modified by Yulin Hou For Principles of Microeconomics Florida International University Fall 2017 Oligopoly: a very different market structure

More information

Practice Exam 3: S201 Walker Fall with answers to MC

Practice Exam 3: S201 Walker Fall with answers to MC Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2007 - with answers to MC Print Your Name: I. Multiple Choice (3 points each) 1. If marginal utility is falling then A. total utility must be falling. B. marginal utility

More information

CH 15: Monopoly. Lecture

CH 15: Monopoly. Lecture CH 15: Monopoly Lecture Characteristics of Monopolies A monopoly is a market structure in which one firm makes up the entire market Firm=Industry Characteristics of Monopolies The monopolist is a price

More information

a. Sells a product differentiated from that of its competitors d. produces at the minimum of average total cost in the long run

a. Sells a product differentiated from that of its competitors d. produces at the minimum of average total cost in the long run I. From Seminar Slides: 3, 4, 5, 6. 3. For each of the following characteristics, say whether it describes a perfectly competitive firm (PC), a monopolistically competitive firm (MC), both, or neither.

More information

Use the following to answer question 4:

Use the following to answer question 4: Homework Chapter 11: Name: Due Date: Wednesday, December 4 at the beginning of class. Please mark your answers on a Scantron. It is late if your Scantron is not complete when I ask for it at 9:35. Get

More information

Lecture 12. Monopoly

Lecture 12. Monopoly Lecture 12 Monopoly By the end of this lecture, you should understand: why some markets have only one seller how a monopoly determines the quantity to produce and the price to charge how the monopoly s

More information

ECON 102 Brown Final Exam Practice Exam Solutions

ECON 102 Brown Final Exam Practice Exam Solutions www.liontutors.com ECON 102 Brown Final Exam Practice Exam Solutions 1. B 2. C 3. C All products are identical (homogenous) in perfect competition so there is no such thing as brand preference. 4. C Breakeven

More information

Course informa-on. Final exam. If you have a conflict, go to the Registrar s office for a form to bring to me

Course informa-on. Final exam. If you have a conflict, go to the Registrar s office for a form to bring to me Course informa-on Final exam If you have a conflict, go to the Registrar s office for a form to bring to me To do today: Finish compe--on and start monopoly What it is and does: single price and price

More information

ECON 2100 (Summer 2015 Sections 07 & 08) Exam #3C

ECON 2100 (Summer 2015 Sections 07 & 08) Exam #3C ECON 21 (Summer 215 Sections 7 & 8) Exam #3C Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. C. Version C 2. is a market structure in which there is one single seller of a unique

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Sample Test 3 Ch 10-13 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A cost incurred in the production of a good or service and for which

More information

Monopoly CHAPTER. Goals. Outcomes

Monopoly CHAPTER. Goals. Outcomes CHAPTER 15 Monopoly Goals in this chapter you will Learn why some markets have only one seller Analyze how a monopoly determines the quantity to produce and the price to charge See how the monopoly s decisions

More information

a) I, II and III. b) I c) II and III only. d) I and III only. 2. Refer to the PPF diagram below. PPF

a) I, II and III. b) I c) II and III only. d) I and III only. 2. Refer to the PPF diagram below. PPF 1. Suppose that - at a given level of an economic activity - marginal social cost is greater than marginal social benefit. Which of the following statements is TRUE? I. Social surplus would be higher at

More information

Chapter 14 Perfectly competitive Market

Chapter 14 Perfectly competitive Market Chapter 14 Perfectly competitive Market But first lets look at this Profit Maximization Profit Maximization This occurs where marginal revenue (MR) = marginal cost (MC). MR = MC Marginal revenue is the

More information

Principles of Economics. January 2018

Principles of Economics. January 2018 Principles of Economics January 2018 Monopoly Contents Market structures 14 Monopoly 15 Monopolistic competition 16 Oligopoly Principles of Economics January 2018 2 / 39 Monopoly Market power In a competitive

More information

Monopoly CHAPTER 15. Henry Demarest Lloyd. Monopoly is business at the end of its journey. Monopoly 15. McGraw-Hill/Irwin

Monopoly CHAPTER 15. Henry Demarest Lloyd. Monopoly is business at the end of its journey. Monopoly 15. McGraw-Hill/Irwin CHAPTER 15 Monopoly Monopoly is business at the end of its journey. Henry Demarest Lloyd McGraw-Hill/Irwin Copyright 2010 by the McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. A Monopolistic Market A

More information

ECON 2100 (Summer 2013 Section 06) Exam #3 (Version A)

ECON 2100 (Summer 2013 Section 06) Exam #3 (Version A) ECON 21 (Summer 213 Section 6) Exam #3 (Version A) Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. A. Version A 2. At the most basic level, profit is defined as A. Total Revenues

More information

Four Market Models. 1. Perfect Competition 2. Pure Monopoly 3. Monopolistic Competition 4. Oligopoly

Four Market Models. 1. Perfect Competition 2. Pure Monopoly 3. Monopolistic Competition 4. Oligopoly Four Market Models 1. Perfect Competition 2. Pure Monopoly 3. Monopolistic Competition 4. Oligopoly Perfect Competition Chapter 14 Perfect Competition Characteristics 1. Very Large Numbers Many buyers/sellers

More information

Principles of. Economics. Week 6. Firm in Competitive & Monopoly market. 7 th April 2014

Principles of. Economics. Week 6. Firm in Competitive & Monopoly market. 7 th April 2014 Principles of Economics Week 6 Firm in Competitive & Monopoly market 7 th April 2014 In this week, look for the answers to these questions:!what is a perfectly competitive market?!what is marginal revenue?

More information

ECON 2100 (Summer 2010 Sections 05 and 06) Exam #3 (Version C)

ECON 2100 (Summer 2010 Sections 05 and 06) Exam #3 (Version C) ECON 21 (Summer 21 Sections 5 and 6) Exam #3 (Version C) Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. Average Fixed costs of Production A. are defined as Fixed Costs of Production divided by quantity

More information

Do not open this exam until told to do so. Solution

Do not open this exam until told to do so. Solution Do not open this exam until told to do so. Department of Economics College of Social and Applied Human Sciences K. Annen, Fall 003 Final (Version): Intermediate Microeconomics (ECON30) Solution Final (Version

More information

Chapter 13. Microeconomics. Monopolistic Competition: The Competitive Model in a More Realistic Setting

Chapter 13. Microeconomics. Monopolistic Competition: The Competitive Model in a More Realistic Setting Microeconomics Modified by: Yun Wang Florida International University Spring, 2018 1 Chapter 13 Monopolistic Competition: The Competitive Model in a More Realistic Setting Chapter Outline 13.1 Demand and

More information

Test 3 Econ 3144 Fall 2010 Dr. Rupp 31 Multiple Choice Questions Signature I have neither given nor received aid on this exam

Test 3 Econ 3144 Fall 2010 Dr. Rupp 31 Multiple Choice Questions Signature I have neither given nor received aid on this exam Test 3 Econ 3144 Name Fall 2010 Dr. Rupp 31 Multiple Choice Questions Signature I have neither given nor received aid on this exam Use the following information to answer questions 1-4. A DVD making monopolist

More information

Monopoly, Oligopoly, and Monopolistic Competition Chapter 8 McGraw-Hill/Irwin Copyright 2013 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.

Monopoly, Oligopoly, and Monopolistic Competition Chapter 8 McGraw-Hill/Irwin Copyright 2013 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Monopoly, Oligopoly, and Monopolistic Competition Chapter 8 McGraw-Hill/Irwin Copyright 2013 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. Learning Objectives 1. Distinguish among three types

More information

Firms in Competitive Markets

Firms in Competitive Markets 1 Basic Economics Chapter 14 Firms in Competitive Markets Competitive markets (1) Market with many buyers and sellers (e.g., ) (2) Trading identical products (e.g., ) (3) Each buyer and seller is a price

More information

Refer to the information provided in Figure 12.1 below to answer the questions that follow. Figure 12.1

Refer to the information provided in Figure 12.1 below to answer the questions that follow. Figure 12.1 1) A monopoly is an industry with A) a single firm in which the entry of new firms is blocked. B) a small number of firms each large enough to impact the market price of its output. C) many firms each

More information

Ch. 9 LECTURE NOTES 9-1

Ch. 9 LECTURE NOTES 9-1 Ch. 9 LECTURE NOTES I. Four market models will be addressed in Chapters 9-11; characteristics of the models are summarized in Table 9.1. A. Pure competition entails a large number of firms, standardized

More information

2013 sample MC CH 15. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

2013 sample MC CH 15. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: 2013 sample MC CH 15 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Monopolistic competition is identified by a. many firms producing a slightly

More information

Chapter 7: Market Structures Section 2

Chapter 7: Market Structures Section 2 Chapter 7: Market Structures Section 2 Objectives 1. Describe characteristics and give examples of a monopoly. 2. Describe how monopolies, including government monopolies, are formed. 3. Explain how a

More information

Chapter 7: Market Structures Section 2

Chapter 7: Market Structures Section 2 Chapter 7: Market Structures Section 2 Objectives 1. Describe characteristics and give examples of a monopoly. 2. Describe how monopolies, including government monopolies, are formed. 3. Explain how a

More information

ECON 4550 (Fall 2011) Exam 1

ECON 4550 (Fall 2011) Exam 1 ECON 455 (Fall 211) Exam 1 Name Multiple Choice Questions: (4 points each) 1. Jimmy is risk neutral. He is faced with a random payoff with expected value of $2,. Further, for this payoff the highest possible

More information

ECON 2100 Principles of Microeconomics (Summer 2016) Monopoly

ECON 2100 Principles of Microeconomics (Summer 2016) Monopoly ECON 21 Principles of Microeconomics (Summer 216) Monopoly Relevant readings from the textbook: Mankiw, Ch. 15 Monopoly Suggested problems from the textbook: Chapter 15 Questions for Review (Page 323):

More information

Week One What is economics? Chapter 1

Week One What is economics? Chapter 1 Week One What is economics? Chapter 1 Economics: is the social science that studies the choices that individuals, businesses, governments, and entire societies make as they cope with scarcity and the incentives

More information

23 Perfect Competition

23 Perfect Competition 23 Perfect Competition Learning Objectives After you have studied this chapter, you should be able to 1. define price taker, total revenues, marginal revenue, short-run shutdown price, short-run breakeven

More information