85 Q.51 Which of the following carbonates would give the metal when heated with carbon? (1) MgCO 3 (2) PbCO 3 (3) K 2 CO 3 (4) CuCO 3

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "85 Q.51 Which of the following carbonates would give the metal when heated with carbon? (1) MgCO 3 (2) PbCO 3 (3) K 2 CO 3 (4) CuCO 3"

Transcription

1 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.1 85 Q.51 Which of the following carbonates would give the metal when heated with carbon? (1) MgCO 3 (2) PbCO 3 (3) K 2 CO 3 (4) CuCO 3 A. (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (4) only D. (1), (2) and (4) only 86 Q.31 A salt X dissolves readily in water to form a colourless solution which reacts with aqueous ammonia to form a white precipitate. The precipitate is soluble in excess ammonia. X could be A. AgCl B. PbBr 2 C. AlCl 3 D. ZnBr 2 86 Q.49 Which of the following metals will NOT displace copper ions from aqueous copper(ii) sulphate? A. Silver B. iron C. Zinc D. aluminium 88 Q.12 A metal X displaces copper from copper(ii) sulphate solution but does not displace zinc from zinc sulphate solution. Which of the following represents an increasing order for the reducing power of the three metals? A. Cu < X < Zn B. X < Cu < Zn C. Zn < X < Cu D. Zn < Cu < X

2 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.2 88 Q.13 In which of the following cases would the rusting of the iron nail be most rapid? A. B. copper wire silver rod iron nail tap water C. D. copper wire copper rod iron nail tap water silver rod copper rod copper wire iron nail 2M NaCl solution copper wire iron nail 2M NaCl solution 88 Q.17 filter paper moistened with potassium chloride solution + - copper(ii) chromate crystal A potential difference is applied between the electrodes as shown in the above set-up. After some time a yellow colour is observed near the positive electrode. This is because A. copper(ii) chromate is yellow in colour. B. copper(ii) ions and chromate ions repel each other under the influence of the electric field. C. copper(ii) ions move away from the positive electrode, leaving chromate ions behind. D. chromate ions move towards the positive electrode. 89 Q.36 Which of the following metal oxides, when heated on a charcoal block, can be reduced to the corresponding metals? (1) CuO (2) PbO (3) MgO A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (3) only D. (1), (2) and (3)

3 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.3 89 Q.37 Which of the following process could be used to slow down corrosion of an iron nail? (1) painting the nail (2) coating a layer of zinc on the nail (3) wrapping a strip of copper around the nail (4) putting the nail under distilled water A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (4) only D. (1), (3) and (4) only 90 Q.49 Sea water can corrode ships more quickly than fresh water. Sodium chloride in sea water speeds up the corrosion of iron. 91 Q.8 X, Y and Z are metals. Y can displace X from a solution of the nitrate of X. Oxides of X and Y can be reduced by hydrogen but not the oxide of Z. Which of the following arrangements represents the correct descending order of reactivity of the metals? A. Z > Y > X B. X > Y >Z C. Z > X > Y D. X > Z > Y 92 Q.31 mineral wool soaked with water metal X heat heat In the above experiment, a gas is evolved and burns at the jet. Metal X is probably A. zinc. B. aluminium. C. magnesium. D. copper.

4 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.4 92 Q.34 Which of the following metals can be obtained by reducing their oxides with carbon? (1) iron (2) calcium (3) lead A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (3) only D. (1), (2) and (3) Directions: Question 93 Q.20 and 93 Q.21 refer to the following experiment: Three different pairs of metal wires are placed separately in petri dishes (as shown in the diagram below) containing a mixture of helatin, potassium hexacyanoferrate (III) solution and phenolphthalein solution. Fe Mg Fe Cu Fe Fe Dish I Dish II Dish III 93 Q.20 Which of the following statements are correct? (1) The iron wire in Dish I does not corrode readily. (2) The iron wire in Dish II corrodes readily. (3) The iron wires in Dish III do not corrode. A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (3) only D. (1), (2) and (3) 93 Q.21 In Dish II, which of the following colours will develop around the iron wire and the copper wire? iron wire copper wire A. pink blue B. blue pink C. pink no colour D. blue no colour

5 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.5 94 Q.5 The reaction between sodium hydrogencarbonate solution and zinc sulphate solution can be represented by the following equation: 2NaHCO 3 (aq) + ZnSO 4 (aq) Na 2 SO 4 (x) + ZnCO 3 (y) + H 2 O(z) + CO 2 (g) Which of the following combinations is correct? X y z A. aq aq aq B. aq aq l C. aq s l D. s aq l 95 Q.5 Which of the following methods can be used to extract lead from lead (II) oxide? A. heating lead (II) oxide in the absence of air B. heating lead (II) oxide in the presence of air C. heating lead (II) oxide with copper at high temperature D. heating lead (II) oxide with carbon at high temperature 95 Q.18 Metal X reacts with dilute hydrochloric acid to liberate H 2, but metal Y and metal Z have no reaction with the dilute acid. The oxide of metal Y decomposes on heating but the oxide of metal Z does not. Which of the following arrangements represents the order of increasing reactivity of the three metals? A. X < Y < Z B. Y < Z < X C. X < Z < Y D. Z < Y < X

6 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.6 95 Q.27 A certain amount of silver oxide is heated in a test tube. Which of the following graphs represents the correct plot of the mass of the contents of the test tube against time? A. B. mass of the contents of the test tube time C. D. mass of the contents of the test tube time mass of the contents of the test tube time mass of the contents of the test tube time 95 Q.45 When a piece of iron wire coupled with a piece of tin wire is left in the air for a long period of time, the iron wire does not corrode. Tin prevents iron from corrosion by sacrificial protection. 96 Q.8 Zinc blocks are often attached to the steel legs of off-shore oil platforms because A. zinc can protect steel legs from corrosion. B. zinc is more resistant to corrosion than steel. C. zinc is harder than steel. D. zinc does not react with crude oil.

7 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.7 96 Q.36 Which of the following metals is / are present in solder? (1) copper (2) lead (3) iron A. (1) only B. (2) only C. (1) and (3) only D. (2) and (3) only 96 Q.47 The resistance of aluminium to corrosion can be enhanced by anodisation. During anodisation, aluminium oxide on the metal surface is reduced to aluminium. 97 Q.12 Which of the following graphs best represents the change in mass with time when calcium carbonate is strongly heated? A. B. mass mass time C. D. time mass mass time time

8 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.8 97 Q.32 Which of the following metal oxides can be reduced to the metal when heated with carbon? (1) aluminium oxide (2) lead (II) oxide (3) iron (III) oxide A. (1) only B. (2) only C. (1) and (3) only D. (2) and (3) only 97 Q.41 Aluminium is used to make window frames because (1) it is strong. (2) it can resist corrosion. (3) it is the most abundant metallic element in the earth crust. Which of the above statements are correct? A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (3) only D. (1), (2) and (3) 97 Q.47 The reaction of sodium with water produces hydrogen. The reaction of sodium with water is exothermic. 97 Q.48 The body of a motor car will corrode faster if common salt is sprinkled on roads after a heavy snow. Common salt and water form a conducting solution.

9 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.9 98 Q.11 Consider the following experiment. During the experiment, a gas is liberated. The gas can bum at the end of the delivery tube. X is probably A. Copper B. lead C. Silver D. zinc 98 Q.19 Which of the following combinations is correct? In each of the four solutions shown below, a strip of zinc is added. Tube Observation A. I No change B. II Brown coating on zinc C. III No change D. IV Grey coating on zinc

10 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P Q.40 Brass is commonly used for making ornaments because (1) it has an attractive appearance. (2) it can resist corrosion. (3) it is softer than copper. Which of the following combinations is correct? A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (3) only D. (1), (2) and (3) 99 Q.8 Iron can be produced from iron(iii) oxide by the following reaction: Fe 2 O 3(s) + 3CO (g) 2Fe (s) + 3CO 2(g) What mass of iron (III) oxide is required to produce 2.1 g of iron? (Relative atomic masses : O = 16.0, Fe = 56.0) A. 3.0 g B. 4.5 g C. 6.0 g D. 9.0 g 99 Q.18 Which of the following processes would NOT produce hydrogen gas? A. adding calcium to water B. adding magnesium to dilute hydrochloric acid C. adding copper to dilute nitric acid D. passing steam over red hot iron 99 Q.20 Which of the following solutions would produce a white precipitate with sodium hydroxide solution? A. lead(ll) nitrate solution B. iron(lll) nitrate solution C. copper(ll) nitrate solution D. potassium nitrate solution 99 Q.22 In which of the following situations is iron prevented from rusting by sacrificial protection? A. Iron plates are joined together with copper rivets. B. Iron pipes are connected to lead blocks. C. Iron sheets are plated with zinc. D. Iron cans are coated with tin.

11 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P Q.31 Which of the following metal oxides CANNOT be reduced by heating with carbon? (1) magnesium oxide (2) lead(ii) oxide (3) iron(iii) oxide A. (1) only B. (2) only C. (1) and (3) only D. (2) and (3) only 99 Q.33 Which of the following reactions will occur when aluminium powder is added to silver nitrate solution? (1) displacement (2) anodization (3) redox A. (1) only B. (2) only C. (1) and (3) only D. (2) and (3) only 99 Q.46 Metals have good thermal conductivity. Metals are composed of giant lattices of positive ions surrounded by valence electrons which are free to move throughout the lattices. 00 Q.3 Iron cans used for canning food are usually coated with tin instead of zinc. This is because A. tin is more reactive than zinc. B. tin ions are non-toxic but zinc ions are toxic. C. tin forms an alloy with iron and this alloy is corrosion resistant. D. tin prevents iron cans from rusting by sacrificial protection. 00 Q.19 Gold ornaments are usually made from an alloy of gold and copper instead of pure gold. This is because the alloy A. can be found free in nature B. is more corrosion resistant than pure gold. C. is denser than pure gold. D. is stronger than pure gold.

12 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P Q.33 In an experiment, a piece of calcium metal was added to a beaker of water. Which of the following statements concerning the experiment is/are correct? (1) The calcium metal sank to the bottom of the beaker. (2) The calcium metal burnt with a brick red flame. (3) At the end of the experiment, an alkaline solution was formed in the beaker. A. (1) only B. (2) only C. (1) and (3) only D. (2) and (3) only 00 Q.50 Aluminium was used earlier than iron in the history of mankind. Aluminium is more abundant than iron in the earth crust. 01 Q.4 Which of the following combinations is INCORRECT? Metal Use A. chromium making stainless steel B. lead making solder C. nickel making rechargeable cells D. titanium making coins 01 Q.7 Which of the following statements concerning water is correct? A. It reacts with calcium to give a colourless gas. B. It is a strong eletrolyte. C. It turns anhydrous cobalt(ii) chloride from pink to blue. D. It is immiscible with methanol.

13 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P Q.30 Which iron nail in the test tubes shown below would rust most slowly? 01 Q.36 Which of following statements correctly describe(s) the advantage(s) of using aluminium over iron to make soft drink cans? (1) Aluminium is stronger than iron. (2) Aluminium is less dense than iron. (3) Aluminium is more corrosion-resistant than iron. A. (1) only B. (2) only C. (1) and (3) only D. (2) and (3) only 01 Q.38 In which of the following experiments would a metal be produced? (1) heating silver oxide (2) heating iron pyrite (3) heating a mixture of lead(ii) oxide and carbon powder A. (1) and (2) only B. (1) and (3) only C. (2) and (3) only D. (1), (2) and (3)

14 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P Q.46 Electrical wire is made of bronze but not of copper. Bronze is more corrosion-resistant than copper. 02 Q.8 Which of the following statements concerning aluminium is correct? A. Aluminium is used to make stainless steel. B. The strength of aluminium can be enhanced by anodization. C. Aluminium is the most abundant element in the earth s crust. D. When aluminium is exposed to air, a layer of aluminium oxide is formed on its surface. 02 Q.26 When a piece of copper is dropped into an aqueous solution of compound X, the copper gradually dissolves. X is probably A. magnesium chloride. B. lead(ii) nitrate. C. Silver nitrate. D. ammonium chloride. 02 Q.27 Which of the following objects is least likely to contain titanium? A. missile B. water tap C. bicycle frame D. artificial hip joint

15 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P Q.9 Which iron nail in the beakers shown below would undergo corrosion most readily? 03 Q.40 Which of the following substances is/are alloy(s)? (1) stainless steel (2) anodised aluminium (3) 24-carat gold A. (1) only B. (2) only C. (1) and (3) only D. (2) and (3) only 03 Q.50 Mild steel is less malleable than iron. Carbon atoms cause a distortion to the regular arrangement of the iron atoms in mild steel.

16 Metal and metal reactivity / Section 2 / Sect2pp.doc / S. W. Tse / P.16 M.C. Answer C 31 D 12 A 36 A 49 A 8 A 31 C 20 A 49 A 13 B 37 A 34 B 21 B 17 D C 5 D 8 A 12 A 11 D 8 A 3 B 4 D 8 D 18 B 36 B 32 D 19 C 18 C 19 B 7 A 26 C 27 C 47 C 41 A 40 A 20 A 33 C 30 C 27 B 45 D 47 B 22 C 50 C 36 D 48 A 31 A 38 B 33 C 46 C 46 A

Oxidation and Reduction

Oxidation and Reduction Oxidation and Reduction An oxidation reaction is one in which oxygen is added to a substance. Example: Methane is oxidised when it burns in air. Oxygen is added to the carbon in methane, forming carbon

More information

TWEED RIVER HIGH SCHOOL 2006 PRELIMINARY CHEMISTRY. Unit 2 Metals

TWEED RIVER HIGH SCHOOL 2006 PRELIMINARY CHEMISTRY. Unit 2 Metals TWEED RIVER HIGH SCHOOL 2006 PRELIMINARY CHEMISTRY Unit 2 Metals Part 2 Metals differ in their reactivity with other chemicals and this influences their uses. Describe observable changes when metals react

More information

1. Which of the given statements about the reaction below are incorrect?

1. Which of the given statements about the reaction below are incorrect? 1. Which of the given statements about the reaction below are incorrect? 2PbO(s) + C(s) 2Pb(s) + CO 2 (g) a. Lead is getting reduced b. Carbon dioxide is getting oxidised c. Carbon is getting oxidised

More information

Corrosion of metals and their protection

Corrosion of metals and their protection Chapter 13 Corrosion of metals and their protection 13.1 Corrosion of metals 13.2 Corrosion of iron rusting 13.3 Factors that speed up rusting 13.4 To observe the rusting of iron using rust indicator 13.5

More information

SAMPLE PAGES PAGES. Extraction of metals from metal oxides. mixture of iron sand and coal are heated as they move down kiln, by force of gravity

SAMPLE PAGES PAGES. Extraction of metals from metal oxides. mixture of iron sand and coal are heated as they move down kiln, by force of gravity Unit 11.5 Metals and Non-metals Topic 3: Extraction of metals and corrosion In the previous two Topics we looked at the physical and chemical properties of metals. In Topic 3 we now examine how metals

More information

JSUNIL TUTORIAL, SAMASTIPUR

JSUNIL TUTORIAL, SAMASTIPUR Chapter 1 Chemical Reactions and Equations Q 1. Why should a magnesium ribbon be cleaned before burning in air? Ans. Before burning in air, the magnesium ribbon is cleaned by rubbing with a sandpaper.

More information

Chapter 12 Reactivity of Metals 12.1 Different Reactivities of Metals Recall an experiment performed in F.3

Chapter 12 Reactivity of Metals 12.1 Different Reactivities of Metals Recall an experiment performed in F.3 Chapter 12 Reactivity of Metals 12.1 Different Reactivities of Metals Recall an experiment performed in F.3 p.1/9 When freshly cut, potassium has a shiny surface and it reacts vigorously with water, giving

More information

(a) To find out which is the more reactive metal, zinc or tin, the following experiment could be carried out. piece of zinc shiny surface

(a) To find out which is the more reactive metal, zinc or tin, the following experiment could be carried out. piece of zinc shiny surface 1 The reactivity series lists metals in order of reactivity. (a) To find out which is the more reactive metal, zinc or tin, the following experiment could be carried out. piece of zinc shiny surface tin(ii)

More information

5072 CHEMISTRY (NEW PAPERS WITH SPA) TOPIC 9: METALS 5067 CHEMISTRY (NEW PAPERS WITH PRACTICAL EXAM) TOPIC 9: METALS

5072 CHEMISTRY (NEW PAPERS WITH SPA) TOPIC 9: METALS 5067 CHEMISTRY (NEW PAPERS WITH PRACTICAL EXAM) TOPIC 9: METALS 5072 CHEMISTRY (NEW PAPERS WITH SPA) TOPIC 9: METALS 5067 CHEMISTRY (NEW PAPERS WITH PRACTICAL EXAM) TOPIC 9: METALS SUB-TOPIC 9.3 TO 5 EXTRACTION OF METALS; RECYLING OF METALS; IRON LEARNING OUTCOMES

More information

NCERT solutions for Metals and Non Metals

NCERT solutions for Metals and Non Metals NCERT solutions for Metals and Non Metals 1 Question 1 Give an example of a metal which (i) is a liquid at room temperature. (ii) can be easily cut with a knife. (iii) is the best conductor of heat. (iv)

More information

Electricity and Chemistry

Electricity and Chemistry Electricity and Chemistry Electrochemistry: It is a branch of chemistry that deals with the reactions involving the conversion of chemical energy into electrical energy and vice-versa. Electrochemical

More information

Zinc 17. Part 2 Practical work

Zinc 17. Part 2 Practical work Zinc 17 Part 2 Practical work 18 Zinc and Zirconia (per group) Teacher s notes Using carbon to extract copper from copper oxide could be used as an introduction to extracting less-reactive metals by displacement.

More information

CHAPTER 3 METALS AND NON-METALS About 118 elements are known today. There are more than 90 metals, 22 non metals and a few metalloids. Sodium (Na), potassium (K), magnesium(mg), aluminium(al), calcium(ca),

More information

CO forms CO 2. forms. (a) The coke reacts with the oxygen in the air to form carbon dioxide. C + O 2

CO forms CO 2. forms. (a) The coke reacts with the oxygen in the air to form carbon dioxide. C + O 2 1 Iron is extracted from the ore hematite in the Blast Furnace. waste gases firebrick lining raw materials: coke, C iron ore, Fe 2 O 3 limestone, CaCO 3 CO forms air slag molten iron CO 2 forms (a) The

More information

METALS AND THEIR COMPOUNDS

METALS AND THEIR COMPOUNDS METALS AND THEIR COMPOUNDS Metals are elements whose atoms ionize by electron loss, while non-metals are elements whose atoms ionize by electron gain. Metals are in groups 1, 2 and 3 of the periodic table.

More information

Iron filings (Fe) 56g IRON + SULPHUR IRON SULPHIDE

Iron filings (Fe) 56g IRON + SULPHUR IRON SULPHIDE W.S.51. Chemical reactions. All of the different materials around us have been formed by chemical reactions from about one hundred simple elements. The diagram below shows a chemical reaction between the

More information

Electrochemistry Written Response

Electrochemistry Written Response Electrochemistry Written Response January 1999 7. Balance the following redox reaction in acidic solution: RuO 4 + P Ru(OH) 2 2+ + H 3 PO 3 (acid) (3 marks) 8. A technician tests the concentration of methanol,

More information

INDIAN SCHOOL MUSCAT SENIOR SECTION DEPARTMENT OF CHEMISTRY CLASS X- PRACTICAL WORKSHEET

INDIAN SCHOOL MUSCAT SENIOR SECTION DEPARTMENT OF CHEMISTRY CLASS X- PRACTICAL WORKSHEET INDIAN SCHOOL MUSCAT SENIOR SECTION DEPARTMENT OF CHEMISTRY CLASS X- PRACTICAL WORKSHEET Different types of chemical reactions Experiment No: 1(a) Combination reaction Objectives: To study the Combination

More information

Suggest one reason why spoons are electroplated. ... Why is hydrogen produced at the negative electrode and not sodium?

Suggest one reason why spoons are electroplated. ... Why is hydrogen produced at the negative electrode and not sodium? Q1.This question is about electrolysis. (a) Metal spoons can be coated with silver. This is called electroplating. Suggest one reason why spoons are electroplated. (b) When sodium chloride solution is

More information

Metal and Non Metals

Metal and Non Metals Metal and Non Metals Malleable Ductile Sonorous Conductor Insulator KEYWORDS Rusting Brass Calcium Chloride Galvanising Reactivity Metals on the Periodic table Metals Non Metals Metals and their properties

More information

ICSE-Science 2 (Chemistry) 2004

ICSE-Science 2 (Chemistry) 2004 ICSE-Science 2 (Chemistry) 2004 Answers to this Paper must be written on the paper provided separately. You will not be allowed to write during the first 15 minutes. This time is to be spent in reading

More information

MINISTRY OF EDUCATION AND HUMAN RESOURCES, TERTIARY EDUCATION AND SCIENTIFIC RESEARCH MAURITIUS EXAMINATIONS SYNDICATE. CHEMISTRY OCTOBER hour

MINISTRY OF EDUCATION AND HUMAN RESOURCES, TERTIARY EDUCATION AND SCIENTIFIC RESEARCH MAURITIUS EXAMINATIONS SYNDICATE. CHEMISTRY OCTOBER hour MINISTRY OF EDUCATION AND HUMAN RESOURCES, TERTIARY EDUCATION AND SCIENTIFIC RESEARCH MAURITIUS EXAMINATIONS SYNDICATE CANDIDATE NAME SCHOOL NAME CLASS/SECTION NATIONAL ASSESSMENT AT FORM III CHEMISTRY

More information

METALS AND NON-METALS

METALS AND NON-METALS METALS AND NON-METALS VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS [1 MARK] 1. A green layer is gradually formed on a copper plate left exposed to air for a week in a bathroom. What could this green substance be?

More information

Properties A Metal B Non- metal Electronic configuration?? Nature of oxides?? Oxidizing or reducing action?? Conduction of heat and electricity??

Properties A Metal B Non- metal Electronic configuration?? Nature of oxides?? Oxidizing or reducing action?? Conduction of heat and electricity?? CLASS: X NCERT (CBSE) SCIENCE: Chemistry Page: 1 Question 1: Compare the properties of a typical metal and a non-metal on the basis of the following. Fill in Column A, B. Properties A Metal B Non- metal

More information

Compounds & Reactions Week 1. Writing Formulas & Balancing Equations. Write the chemical formula for each molecular (covalent) compound.

Compounds & Reactions Week 1. Writing Formulas & Balancing Equations. Write the chemical formula for each molecular (covalent) compound. Compounds & Reactions Week 1 Name Writing Formulas & Balancing Equations Write the chemical formula for each ionic compound. 1. Lithium fluoride 2. Copper (II) chloride 3. Manganese (II) oxide 4. Potassium

More information

NCEA Level 1 Chemistry (90933) 2012 page 1 of 5. Q Evidence Achievement Achievement with Merit Achievement with Excellence NØ N1 N2 A3 A4 M5 M6 E7 E8

NCEA Level 1 Chemistry (90933) 2012 page 1 of 5. Q Evidence Achievement Achievement with Merit Achievement with Excellence NØ N1 N2 A3 A4 M5 M6 E7 E8 Assessment Schedule 2012 NCEA Level 1 Chemistry (90933) 2012 page 1 of 5 Chemistry: Demonstrate understanding of aspects of selected elements (90933) Evidence Statement Q Evidence with Merit with Excellence

More information

6 METALS & NON METALS

6 METALS & NON METALS Grade-8 Chemistry Chapter- 6 METALS & NON METALS 1. What happens in each of the following cases? a) Magnesium is burnt in oxygen. Ans: When magnesium burns in oxygen it produces magnesium oxide with dazzling

More information

look down at cross on paper paper cross on paper

look down at cross on paper paper cross on paper 1 The equation for the reaction between sodium thiosulfate and hydrochloric acid is given below. Na 2 S 2 O 3 (aq) + 2HCl (aq) 2NaCl (aq) + S(s) + SO 2 (g) + H 2 O(l) The speed of this reaction was investigated

More information

Metals. Part A Unit-based exercise. Topic 3. Unit 10 Occurrence and extraction of metals. Fill in the blanks. True or false

Metals. Part A Unit-based exercise. Topic 3. Unit 10 Occurrence and extraction of metals. Fill in the blanks. True or false Topic 3 Metals Part Unit-based exercise Unit 10 Occurrence and extraction of metals Fill in the blanks 1 Light bulb filaments are made of tungsten. 2 The two most abundant metals in the Earth s crust are

More information

MR. D HR UV AS HE R I.C.S.E. BOA RD PAP ER ICSE

MR. D HR UV AS HE R I.C.S.E. BOA RD PAP ER ICSE MR D HR UV AS HE R ICSE BOA RD PAP ER 200 4 1 ICSE-2004 Section A (40 Marks) (Attempt all questions from this section) Question 1 (a) Choose the letters A,B,C or D to match the descriptions (i) to (iv)

More information

*20GSD5201* Double Award Science: Chemistry. Unit C2 Higher Tier TUESDAY 9 JUNE 2015, AFTERNOON [GSD52] *GSD52* *G5802* TIME 1 hour 15 minutes.

*20GSD5201* Double Award Science: Chemistry. Unit C2 Higher Tier TUESDAY 9 JUNE 2015, AFTERNOON [GSD52] *GSD52* *G5802* TIME 1 hour 15 minutes. Centre Number Candidate Number General Certificate of Secondary Education 2015 Double Award Science: Chemistry Unit C2 Higher Tier [GSD52] *GSD52* *G5802* *GSD52* TUESDAY 9 JUNE 2015, AFTERNOON TIME 1

More information

Extracting and using metals. ores. native. Only the most unreactive metals such as gold and platinum are found as native metals.

Extracting and using metals. ores. native. Only the most unreactive metals such as gold and platinum are found as native metals. Extracting and using metals Only the most unreactive metals such as gold and platinum are found as native metals. ores All the other metals we use are extracted from their ores by chemical processes. native

More information

Boiling point in C. Colour in aqueous solution. Fluorine 188 colourless. Chlorine 35 pale green. Bromine X orange.

Boiling point in C. Colour in aqueous solution. Fluorine 188 colourless. Chlorine 35 pale green. Bromine X orange. Q1.This question is about halogens and their compounds. The table below shows the boiling points and properties of some of the elements in Group 7 of the periodic table. Element Boiling point in C Colour

More information

One of the main ores of zinc is zinc blende, ZnS. There are two stages in the extraction of zinc from this ore.

One of the main ores of zinc is zinc blende, ZnS. There are two stages in the extraction of zinc from this ore. 1 Two of the main uses of zinc are for galvanising and for making alloys. One of the main ores of zinc is zinc blende, ZnS. There are two stages in the extraction of zinc from this ore. (a) Stage 1 Zinc

More information

2.3 Chemical Changes corrosion Kinds of Corrosion

2.3 Chemical Changes corrosion Kinds of Corrosion 2.3 Chemical Changes Have you ever wondered why metal car bodies rust but plastic bumpers do not? As you know, different substances have different physical properties, such as colour and hardness, and

More information

Year 7 Chemistry HW Questions

Year 7 Chemistry HW Questions Year 7 Chemistry HW Questions 37 minutes 56 marks Page 1 of 15 Q1. Molly used a ph sensor to test different liquids. She dipped the probe of the sensor into each liquid and recorded the ph value in a table.

More information

5-4 Chemical changes Trilogy

5-4 Chemical changes Trilogy 5-4 Chemical changes Trilogy.0 A student investigated the reaction of sodium carbonate with dilute hydrochloric acid. The student used the apparatus shown in Figure. Figure Sodium carbonate This is the

More information

Q1.A student investigated simple cells using the apparatus shown in the figure below.

Q1.A student investigated simple cells using the apparatus shown in the figure below. Q1.A student investigated simple cells using the apparatus shown in the figure below. If metal 2 is more reactive than metal 1 then the voltage measured is positive. If metal 1 is more reactive than metal

More information

Metals and Non-metals

Metals and Non-metals CHAPTER 3 Metals and Non-metals In Class IX you have learnt about various elements. You have seen that elements can be classified as metals or non-metals on the basis of their properties. Think of some

More information

Covered with a thin layer of oxide at ordinary temperatures.

Covered with a thin layer of oxide at ordinary temperatures. 1 More about Metals Physical properties of metals In general metals have luster, are malleable and ductile, good conductors of heat and electricity and have high boiling and melting points and nonmetals

More information

CHEMISTRY. SECTION I (40 Marks) Attempt all questions from this Section

CHEMISTRY. SECTION I (40 Marks) Attempt all questions from this Section CEMISTRY SCIENCE Paper 2 (One hour and a half) Answers to this Paper must be written on the paper provided separately. You will not be allowed to write during the first 15 minutes. This time is to be spent

More information

Draw a ring around the correct word in the box to complete the sentence.

Draw a ring around the correct word in the box to complete the sentence. Q. Iron is the main structural metal used in the world. (a) The diagram represents the particles in iron, Fe. Draw a ring around the correct word in the box to complete the sentence. Iron is described

More information

Formula & Equation Writing

Formula & Equation Writing Formula & Equation Writing Book 2 H H Al Al H Al(H) 3 H Ionic Equations Ionic Formulae Balanced Equations Formula Equations Word Equations Transition Metals Using Brackets Awkward Customers More than 2

More information

AP* CHEMISTRY EQUATIONS BY TYPE

AP* CHEMISTRY EQUATIONS BY TYPE AP* CHEMISTRY EQUATIONS BY TYPE Double Replacement 1. Hydrogen sulfide is bubbled through a solution of silver nitrate. 2. An excess of sodium hydroxide solution is added to a solution of magnesium nitrate.

More information

1. Marie mixed 5 g of carbon with 5 g of lead oxide. She heated the mixture strongly for 15 minutes in a fume cupboard.

1. Marie mixed 5 g of carbon with 5 g of lead oxide. She heated the mixture strongly for 15 minutes in a fume cupboard. 1. Marie mixed 5 g of carbon with 5 g of lead oxide. She heated the mixture strongly for 15 minutes in a fume cupboard. After 15 minutes, Marie found some shiny beads in the mixture. a. (i) Marie collected

More information

Metals And Their Properties- Physical and Chemical

Metals And Their Properties- Physical and Chemical Metals And Their Properties- Physical and Chemical All the things around us are made of 100 or so elements. These elements were classified by Lavoisier in to metals and non-metals by studying their properties.

More information

Chapter 20 CHEMISTRY. Metallurgy and the Chemistry of Metals. Dr. Ibrahim Suleiman

Chapter 20 CHEMISTRY. Metallurgy and the Chemistry of Metals. Dr. Ibrahim Suleiman CHEMISTRY Chapter 20 Metallurgy and the Chemistry of Metals Dr. Ibrahim Suleiman GENERAL PROPERTIES AND STRUCTURE OF METALS opaque good conductors of heat and electricity high malleability and ductility

More information

Topic 2.7 EXTRACTION OF METALS. Extraction of Iron Extraction of Aluminium Extraction of Titanium Recycling

Topic 2.7 EXTRACTION OF METALS. Extraction of Iron Extraction of Aluminium Extraction of Titanium Recycling Topic 2.7 EXTRACTION OF METALS Extraction of Iron Extraction of Aluminium Extraction of Titanium Recycling EXTRACTING METALS FROM THEIR ORES Most metals do not occur native. They exist in compounds, usually

More information

Test sticks and test papers for semi-quantitative determinations

Test sticks and test papers for semi-quantitative determinations QUANTOFIX test sticks for semi-quantitative determinations QUANTOFIX test sticks meet the most important requirements for a modern quick-test: rapid dip and read convenient the analysis can be carried

More information

APPLICATIONS OF ELECTROCHEMISTRY

APPLICATIONS OF ELECTROCHEMISTRY APPLICATIONS OF ELECTROCHEMISTRY SPONTANEOUS REDOX REACTIONS APPLICATIONS OF ELECTROCHEMICAL CELLS BATTERIES A galvanic cell, or series of combined galvanic cells, that can be used as a source of direct

More information

Science Class 8 Topic: Elements And Compounds Reinforcement Worksheet

Science Class 8 Topic: Elements And Compounds Reinforcement Worksheet Science Class 8 Topic: Elements And Compounds Reinforcement Worksheet Name: Sec: Date: Q1.Choose the best answer. 1. Which of the following is an element? a) steam b) sugar c)dry ice d) sulphur 2. Which

More information

ATOM STRUCTURE AND BONDING OF METALS

ATOM STRUCTURE AND BONDING OF METALS ATOM STRUCTURE AND BONDING OF METALS The atom is composed of a small, central nucleus, which contains protons and neutrons. Shells, or energy levels of electrons surround this nucleus. These electrons

More information

TYPES OF CHEMICAL REACTIONS PART I INTRODUCTION

TYPES OF CHEMICAL REACTIONS PART I INTRODUCTION EXPERIMENT 10 (2 Weeks) Chemistry 100 Laboratory TYPES OF CHEMICAL REACTIONS PART I INTRODUCTION It is useful to classify reactions into different types, because products of reactions can be predicted.

More information

INSTRUCTIONS: CHLORIDE AND WATER HARDNESS (VERSENATE) METHOD PART No

INSTRUCTIONS: CHLORIDE AND WATER HARDNESS (VERSENATE) METHOD PART No OFI Testing Equipment Chloride & Water Hardness Method Instructions Page 1 of 3 INSTRUCTIONS: CHLORIDE AND WATER HARDNESS (VERSENATE) METHOD PART No. 144-70 EQUIPMENT: QUANTITY DESCRIPTION PART NO. 1 Titration

More information

Edexcel GCSE Chemistry. Topic 4: Extracting metals and equilibria. Obtaining and using metals. Notes.

Edexcel GCSE Chemistry. Topic 4: Extracting metals and equilibria. Obtaining and using metals. Notes. Edexcel GCSE Chemistry Topic 4: Extracting metals and equilibria Obtaining and using metals Notes 4.1 Deduce the relative reactivity of some metals, by their reactions with water, acids and salt solutions

More information

Learn Chemistry. Starter for Ten 9. Redox. Registered Charity Number

Learn Chemistry. Starter for Ten 9. Redox.  Registered Charity Number Learn Chemistry Starter for Ten 9. Redox Developed by Dr Kristy Turner, RSC School Teacher Fellow 2011-2012 at the University of Manchester, and Dr Catherine Smith, RSC School Teacher Fellow 2011-2012

More information

Unit - 04 Metals. Fe Fe e Cu Cu e Cu e Cu Fe e Fe Score (2) Time (2 minute)

Unit - 04 Metals. Fe Fe e Cu Cu e Cu e Cu Fe e Fe Score (2) Time (2 minute) Chemistry Standard - X Unit - 4 Metals Concept: Displacement reactions of metals 1. Copper gets deposited on the surface of the iron nail if the nail is kept immersed in copper sulphate. Choose the reactions

More information

2015 O LEVEL CHEMISTRY 5073/02

2015 O LEVEL CHEMISTRY 5073/02 OF SCIENCE 2015 O LEVEL CHEMISTRY 5073/02 SECTION A 1. The table shows some common oxidation states for some elements in their compounds. element common oxidation states metal / non-metal A 2 non-metal

More information

AP Chemistry Reaction Set

AP Chemistry Reaction Set Class: Date: AP Chemistry Reaction Set 2009-2010 Other 1. Pure solid phosphorus (white form) is burned in air. (2002) 2. Sulfur dioxide gas is bubbled into distilled water. (2001) 3. A drop of potassium

More information

Partner: Cathy 22 March Separation and Qualitative Determination of Cations and Anions

Partner: Cathy 22 March Separation and Qualitative Determination of Cations and Anions Partner: Cathy 22 March 2012 Separation and Qualitative Determination of Cations and Anions Purpose: The purpose of this lab is to identify the cations and anions components in the unknown solution. This

More information

(A) Copper. (B) Zinc. (C) Iron. (D) Wood. (A) Zinc. (B) Wood. (C) Rubber. (D) Plastic.

(A) Copper. (B) Zinc. (C) Iron. (D) Wood. (A) Zinc. (B) Wood. (C) Rubber. (D) Plastic. Downloaded from MATERIALS : METALS AND NON-METALS 1.Give one example of each: metals and non-metals. 2.Name the metal, which is the best conductor of heat and electricity. 3.Name the property by which

More information

To study the chemical reaction of an iron nail with aqueous copper sulphate solution; and to study the burning of magnesium ribbon in air.

To study the chemical reaction of an iron nail with aqueous copper sulphate solution; and to study the burning of magnesium ribbon in air. Materials 1 AIM To study the chemical reaction of an iron nail with aqueous copper sulphate solution; and to study the burning of magnesium ribbon in air. (a) Chemical reaction of iron nail with copper

More information

GENARAL INTRODUCTION TO METALLURGY :Std: XI-CHEMISTRY

GENARAL INTRODUCTION TO METALLURGY :Std: XI-CHEMISTRY GENARAL INTRODUCTION TO METALLURGY :Std: XI-CHEMISTRY 1. What is matrix? The ore is generally associated with rock impurities like clay, sand etc. called gangue or matrix 2. What is mineral? The natural

More information

AP Chemistry Reaction Set

AP Chemistry Reaction Set Class: Date: AP Chemistry Reaction Set 2008-2009 Other 1. Sulfur trioxide gas is bubbled into a solution of sodium hydroxide. (2005) 2. Hydrogen iodide gas is bubbled into a solution of lithium carbonate.

More information

Topic 2.6 GROUP 2, THE ALKALINE EARTH METALS

Topic 2.6 GROUP 2, THE ALKALINE EARTH METALS Topic 2.6 GROUP 2, THE ALKALINE EARTH METALS Trends in size, first ionization energy and electronegativity Trends in reaction with water Trends in solubility of group 2 sulphates and hydroxides PROPERTIES

More information

Warm Up (Sept 12) How will an atom change if you change the number of: a) Protons?

Warm Up (Sept 12) How will an atom change if you change the number of: a) Protons? Warm Up (Sept 12) How will an atom change if you change the number of: a) Protons? b) Electrons? c) Neutrons? 1 CH3OS Warm Up (Sept 13) 1. What is an isotope? 2. Neon has two major isotopes, Neon 20 and

More information

CHAPTER 6. Natural Mineral Mineral Content Elements In The Minerals Bauxite Aluminium oxide Aluminium, oxygen. Cassiterite Tin oxide Tin, oxygen

CHAPTER 6. Natural Mineral Mineral Content Elements In The Minerals Bauxite Aluminium oxide Aluminium, oxygen. Cassiterite Tin oxide Tin, oxygen CHAPTER 6 6.1 Minerals Found In The Earth s Crust mineral : is a naturally occurring solid element or compound with a definite crystalline structure and chemical composition. natural elements : gold, silver

More information

METALS

METALS METALS 3 Gallium is a metallic element in Group III. It has similar properties to aluminium. (a) (i) Describe the structure and bonding in a metallic element. You should include a labelled diagram in your

More information

There s also got to be a wire, but that s kind of taken for granted.

There s also got to be a wire, but that s kind of taken for granted. RedOx Pt 2 Electrochemical Cells (AKA simple batteries) An electrochemical cell has 3 major components: 1. The Cathode (and it s corresponding solution) 2. The Anode (and it s corresponding solution) 3.

More information

2.4 Period 3. Na Mg Al Si P S Cl Ar

2.4 Period 3. Na Mg Al Si P S Cl Ar 2.4 Period 3 Period 3 Na Mg Al Si P S Cl Ar Periodicity: Periodicity: The repeating trends in physical and chemical properties of elements as you go across the Periodic Table Periods often show gradual

More information

EDULABZ INTERNATIONAL 1 HYDROGEN

EDULABZ INTERNATIONAL 1 HYDROGEN 1 HYDRGEN I. Multiple choice questions: (Tick the correct option). 1. Name the metal which does not react with dilute sulphuric acid. (a) Lead (b) Tin (c) Magnesium (d) Iron 2. In which list are the metals

More information

Which of these is the formula for disulfur heptoxide? A. S 2 O 7 B. S 7 O 2 C. SO 2 D. N 2 O

Which of these is the formula for disulfur heptoxide? A. S 2 O 7 B. S 7 O 2 C. SO 2 D. N 2 O Which of these is the formula for disulfur heptoxide? A. S 2 O 7 B. S 7 O 2 C. SO 2 D. N 2 O Which of these is the correct chemical formula for a molecule of oxygen? A. O B. O -2 C. O +2 D. O 2 Which of

More information

Combinations of alloys and environments subject to dealloying and elements preferentially removed

Combinations of alloys and environments subject to dealloying and elements preferentially removed ;~ page 8-1 SELECTIVE LEACHING ("Dealloying", "Parting") Corrosion in which one constituent of an alloy is preferentially removed, leaving behind an altered (weakened) residual structure. Can occur in

More information

Equation Writing and Predicting Products Chemistry I Acc

Equation Writing and Predicting Products Chemistry I Acc Introduction: Equation Writing and Predicting Products Chemistry I Acc If you examine your bicycle after it has been left out in the rain a number of times you will find that it has begun to rust. Rust

More information

7.3 Bonding in Metals > Chapter 7 Ionic and Metallic Bonding. 7.3 Bonding in Metals. 7.1 Ions 7.2 Ionic Bonds and Ionic Compounds

7.3 Bonding in Metals > Chapter 7 Ionic and Metallic Bonding. 7.3 Bonding in Metals. 7.1 Ions 7.2 Ionic Bonds and Ionic Compounds Chapter 7 Ionic and Metallic Bonding 7.1 Ions 7.2 Ionic Bonds and Ionic Compounds 7.3 Bonding in Metals 1 Copyright Pearson Education, Inc., or its affiliates. All Rights Reserved. CHEMISTRY & YOU What

More information

Some Basic Concepts of Chemistry

Some Basic Concepts of Chemistry Q 1. Some Basic Concepts of Chemistry What weight of AgCI will be precipitated when a solution containing 4.77 g of NaCI is added to a solution of 5.77 g of AgNO 3? (IIT JEE 1978 3 Marks) Q 2. One gram

More information

Electrochemical Considerations

Electrochemical Considerations 17-1 CHAPTER 17 CORROSION AND DEGRADATION OF MATERIALS PROBLEM SOLUTIONS Electrochemical Considerations 17.1 (a) Oxidation is the process by which an atom gives up an electron (or electrons) to become

More information

Prevention Strategies Design and Coatings

Prevention Strategies Design and Coatings Lecture 14 Prevention Strategies Design and Coatings Keywords: Corrosion Prevention, Designs, Protective Coatings. There are a number of methods to control corrosion. The choice of any one control technique

More information

Periodic Trends. Introduction

Periodic Trends. Introduction Periodic Trends Introduction In the modern periodic table (shown below in Figure 1), elements are arranged according to increasing atomic number in horizontal rows called periods. In Figure 1, atomic numbers,

More information

WELDING Topic and Contents Hours Marks

WELDING Topic and Contents Hours Marks Topic and Contents Hours Marks 3.1 Introduction 04 Marks Classification and selection of welding process. Working principle of Gas welding and types of flames. 3.2 Arc welding process 08 Marks Metal arc,

More information

OC30 Conduct a qualitative experiment to detect the presence of dissolved solids in water samples, and test water for hardness (soap test)

OC30 Conduct a qualitative experiment to detect the presence of dissolved solids in water samples, and test water for hardness (soap test) Chemistry: 6. Water Please remember to photocopy 4 pages onto one sheet by going A3 A4 and using back to back on the photocopier Syllabus OC14 Use cobalt chloride paper or anhydrous copper sulfate to test

More information

[ Cl ] - [[Mg 2+ ] ] Experiment 7: Oxidation-Reduction Reactions. transfer e -

[ Cl ] - [[Mg 2+ ] ] Experiment 7: Oxidation-Reduction Reactions. transfer e - Experiment 7: OxidationReduction Reactions PURPOSE Become familiar with the concepts of oxidation and reduction and how these reactions occur. Carry out several such reactions and learn to recognize when

More information

Iron oxide and cobalt oxide have been added to the glazes on pottery for hundreds of years.

Iron oxide and cobalt oxide have been added to the glazes on pottery for hundreds of years. Transition elements and their compounds have many uses. Iron oxide and cobalt oxide have been added to the glazes on pottery for hundreds of years. State why transition metal oxides are added to pottery

More information

ELECTROCHEMISTRY: ELECTROPLATING

ELECTROCHEMISTRY: ELECTROPLATING ELECTROCHEMISTRY: ELECTROPLATING Hello, I m Hafizah, a chemistry teacher from Muar Science School in Malaysia. We are going to discuss about an interesting chemistry topic related to electroplating but

More information

INDEX METALS FERRIC METALS NON-FERRIC METALS WORKING WITH METALS METAL FORMING TECHNIQUES ENVIRONMENTAL IMPACT OF METAL EXTRACTION

INDEX METALS FERRIC METALS NON-FERRIC METALS WORKING WITH METALS METAL FORMING TECHNIQUES ENVIRONMENTAL IMPACT OF METAL EXTRACTION METALS INDEX METALS FERRIC METALS NON-FERRIC METALS WORKING WITH METALS METAL FORMING TECHNIQUES ENVIRONMENTAL IMPACT OF METAL EXTRACTION METALS CHEMICAL ELEMENTS FOUND IN NATURE IN SOLID STATE AT ROOM

More information

METAL FINISHING. (As per revised VTU syllabus: )

METAL FINISHING. (As per revised VTU syllabus: ) METAL FINISHING (As per revised VTU syllabus: 2015-16) Definition: It is a process in which a specimen metal (article) is coated with another metal or a polymer in order to modify the surface properties

More information

CBSE QUESTION PAPER CLASS-X SCIENCE

CBSE QUESTION PAPER CLASS-X SCIENCE CBSE QUESTION PAPER CLASS-X SCIENCE SECTION - A Q.1. Why decomposition reactions are called the opposite of combination reactions? 1mark Q.2. What happens to the resistance of a conductor when its area

More information

KENDRIYA VIDYALAYA SANGATHAN, HYDERABAD REGION

KENDRIYA VIDYALAYA SANGATHAN, HYDERABAD REGION KENDRIYA VIDYALAYA SANGATHAN, HYDERABAD REGION SAMPLE PAPER 03 (2017-18) SUBJECT: SCIENCE (086) BLUE PRINT : CLASS X UNIT Chemical Substances - Nature and Behaviour World of Living Natural Phenomen a Effects

More information

The determination of copper in brass

The determination of copper in brass The determination of copper in brass Objective - To determine the amount of copper in a brass sample Background Brass is an alloy made of copper and zinc. Most brass contains about 60% copper. The proportions

More information

Bonding and Limestone Questions

Bonding and Limestone Questions Bonding and Limestone Questions 56 minutes 56 marks Page of 26 Q. Sodium is a reactive element. (a) Complete the diagram to show the electronic structure of a sodium atom. (2) (b) Sodium reacts with chlorine

More information

Chemical Formulas. In a chemical formula, the element with the positive charge is always written first.

Chemical Formulas. In a chemical formula, the element with the positive charge is always written first. Bonding Part 2 Chemical Formulas Chemical formulas a group of chemical symbols and numbers that represent the number of atoms of each element that make up a compound. ( H O) 2 In a chemical formula, the

More information

MAHESH TUTORIALS I.C.S.E.

MAHESH TUTORIALS I.C.S.E. ICSE X MAES TUTORIALS I.C.S.E. Marks : 80 Exam No. : MT/ICSE/I SPA 033SUBJECT : CEMISTRY Time : 2 hrs. Topics : Sulphuric acid, Ammonia, Analytical Chemistry, Organic Chemistry Cl, Nitric acid, Metallurgy

More information

Show that iron fits this definition by use of full electron configurations of iron as the element and in its common oxidation states

Show that iron fits this definition by use of full electron configurations of iron as the element and in its common oxidation states (a) 1 Iron, copper and platinum are examples of transition Define the term transition element. elements. Show that iron fits this definition by use of full electron configurations of iron as the element

More information

2. Wet Corrosion: Characteristics, Prevention and Corrosion Rate

2. Wet Corrosion: Characteristics, Prevention and Corrosion Rate 2. Wet Corrosion: Characteristics, Prevention and Corrosion Rate Mighty ships upon the ocean suffer from severe corrosion. Even those that stay at dockside are rapidly becoming oxide Alas, that piling

More information

Chemistry CH1FP. (Jun15CH1FP01) General Certificate of Secondary Education Foundation Tier June Unit Chemistry C1. Unit Chemistry C1 TOTAL

Chemistry CH1FP. (Jun15CH1FP01) General Certificate of Secondary Education Foundation Tier June Unit Chemistry C1. Unit Chemistry C1 TOTAL Centre Number Surname Candidate Number For Examiner s Use Other Names Candidate Signature Examiner s Initials Question Mark Science A Unit Chemistry C1 Chemistry Unit Chemistry C1 Tuesday 9 June 2015 General

More information

1. Hardness 2. Streak 3. Density 4. Crystal structure 5. A mineral must be a naturally occurring, inorganic. 7. c 8. f 9. a 10. d 11. g 12. e 13.

1. Hardness 2. Streak 3. Density 4. Crystal structure 5. A mineral must be a naturally occurring, inorganic. 7. c 8. f 9. a 10. d 11. g 12. e 13. Properties of Guided Reading and Study Use Target Reading Skills Properties of I. What Is a Mineral? A. Naturally Occurring B. Inorganic C. Solid D. Crystal Structure E. Definite Chemical Composition II.

More information

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education CHEMISTRY 060/4 Paper 4 Theory (Extended) May/June 06 MARK SCHEME Maximum Mark: 80 Published This

More information

HAVALLOY Z-C ACID CHLORIDE ZINC / COBALT PROCESS

HAVALLOY Z-C ACID CHLORIDE ZINC / COBALT PROCESS ACID CHLORIDE ZINC / COBALT PROCESS provides a bright, ductile electro-deposited zinc-cobalt alloy containing from 0.1% to 0.5% cobalt that is evenly distributed at low, mid and high current densities.

More information

Chemistry Themed MATERIALS Part 2 Reactivity of Metals and Redox

Chemistry Themed MATERIALS Part 2 Reactivity of Metals and Redox Chemistry Themed MATERIALS Part 2 Reactivity of Metals and Redox 2016-2017 1 2 Chemistry in the Community-2016-2017 Materials: Reactivity of Metals and Redox W 10/5 Balancing Quiz Demo AgNO 3 + Cu and

More information

Copper Odyssey. Chemical Reactions of Copper

Copper Odyssey. Chemical Reactions of Copper Name Lab Partner(s) Copper Odyssey Chemical Reactions of Copper Date Period Elemental copper metal will be converted into copper (II) ion and then brought through a series of compound conversions until

More information