Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2004

Save this PDF as:
Size: px
Start display at page:

Download "Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2004"

Transcription

1 Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2004 I. Multiple Choice (3 points each) 1. Which of the following statements about the short-run is false? A. The marginal product of labor may increase or decrease. B. Average fixed costs decrease as output increases. C. Total fixed cost is the same regardless of output. D. Marginal cost is constant due to the existence of fixed inputs. 2. MC is at its minimum when A. AVC is at its minimum. B. O.C. are zero. C. MP is at its maximum. D. All of the above are true when MC is at its minimum. Use the table below to answer the next two questions. Q $MC $FC At 3 units of output, ATC is equal to A. $3.00. B. $7.00. C. $ D. $ In this particular problem, we know that A. MP is constant. B. MP increases over the entire range of output shown. C. MP decreases over the entire range of output shown. D. MP decreases at first, but then increases.

2 Use the following information to answer the next two questions. Labor Input (L) Output (Q) The price of a unit of labor = $5 1 5 Total fixed cost = $ When Q=10, average total cost is A. $ B. $ C. $ D. $ The per unit marginal cost of increasing output from Q=5 to Q=10 is A. $ B. $ C. $ D $ Using the information in the figure shown above, at Q=50 A. MC=$20 and TVC=350. B. MC=$1000 and TVC=350. C. MC=$20 and TVC=150. D. MC=$1000 and TVC=150.

3 8. Assume that a firm is producing 50 units of output and finds that the marginal cost of the 50th unit is $10 and increasing. Further, average total cost at 50 units is $5. From this information we can conclude that A. average total cost is increasing. B. input prices are increasing. C. marginal product is increasing. D. All of the above are correct. 9. An IRS loss of $1000 per month implies the firm is making A. above normal profits. B. above economic profits. C. negative economic profits. D. None of the above, there is insufficient information to draw a conclusion. 10. Assume a firm is profit maximizing (or loss minimizing). It currently has TR = $33,000 per week, TFC = $100,000 per week, and TVC = $28,000, which include opportunity costs equal to $3,000 per week. This firm A. should shut down. B. is making a zero economic profit, but accounting profits. C. is making both economic losses and accounting losses, but should operate in the SR. D. is making economic losses, but may be making accounting profits. 11. The table below shows MR and MC for a firm, where TFC = $10. A. $5. B. $10. C. -$5. D. -$15. Q $MR $MC Maximum profits for this firm would be 12. For a profit maximizing firm facing perfect competition, it is always true that A. average revenue per unit equals marginal revenue per unit equals market price. B. average revenue per unit equals marginal revenue per unit equals average total cost. C. at optimal output, marginal costs are at a minimum. D. fixed costs are minimized. E. All of the above would be true for a profit maximizing firm facing perfect competition.

4 13. A perfectly competitive firm is producing 1000 units of output in a market where the price is $50 per unit. At this output, TC = $40,000 and TVC = $30,000. The firm is currently producing a level of output where MC is $20 per unit. This output level maximizes the difference between market price and MC. Assuming this firm wants to maximize total profits, we can conclude that A. this firm should increase output. B. this firm should decrease output. C. this firm is producing the output level that maximizes profits. D. this firm should shut down. 14. The perfectly competitive s firm short run supply curve would be perfectly inelastic if A. the marginal cost curve was vertical. B. the marginal cost curve was horizontal. C. the marginal cost curve was linear and upward sloping. D. the marginal cost curve was linear and downward sloping. 15. The theory of P.C. implies that supply will decrease if A. the MC schedule of firms shifts upward. B. input prices increase. C. opportunity costs increase. D. All of the above would lead to a decrease in supply. 16. Suppose the U.S. government is currently considering a ban on the sell of wheat to a large foreign country. Proponents of the deal claim that price of wheat may fall initially, but will rebound somewhat in the future. Can this prediction be supported with sound economic analysis? A. Yes. Price may fall initially, but the exit of firms from wheat farming in the long run will force the price back upward, towards the original price level. B. No. The policy will shift the demand curve for wheat to the left. This will lead to further price decreases in the long run as consumers look for alternatives to wheat. C. Yes. Wheat prices will fall initially, but some wheat farmers will maintain the higher prices in order to maintain profits. In the long run, other wheat farmers will respond in a similar manner. D. No. Price will fall initially, and then fall further in the long run, as firms exit the industry. 17. A single price monopoly is producing an output level of 100 units where MC = $5 and MR = $5. At this output, ATC = $16, AVC = $8, and consumers' limit price is $15. What is the firm's economic profit? A. $0 B. $100 C. -$100 D. $ 700

5 18. A single price monopoly is producing an output level of 100 units where MC = $5 and MR = $3. At this output, ATC = $8, AVC = $6, and consumers' limit price is $10. The firm should A. increase output and lower price. B. decrease output and lower price. C. increase output and increase price. D. decrease output and increase price. 19. A perfect price discriminating monopolist would A. earn greater profits than a single price monopolist. B. produce greater output than a single price monopolist. C. produce the socially optimum level of output. D. None of the above are true. E. All of the above are true. 20. In the long run, A. all monopolists make economic profits. B. only perfect price discriminating monopolists earn economic profits. C. single price monopolists would produce the socially optimal level of output. D. all monopolists will eventually face the conditions of a perfectly competitive market.

6 II. Short Essay - Be precise, complete, and neat in your answers. Use only the space allowed 1) (10 points total) Complete the following table. Assume the price of labor is $20.00 per unit. FC=$60. Units Labor MP Total Units Output MC per unit TVC TC ATC ) (10 points total) Evaluate the following statements. Precisely state what is incorrect about each statement. A. The short run supply curve of a perfectly competitive firm is the firm s short run marginal cost curve. B. In long run equilibrium of a perfectly competitive industry all firms make the same IRS profits.

7 3) (10 points total) Using precisely drawn and labeled graphs - illustrate each of the following situations in the space allotted. Only a brief summary explanation of your graph is necessary. A. A perfectly competitive firm in the short run, facing a market price of $20, producing the loss minimizing output of 50 units, and earning losses of $500 per time month. B. A single price monopolist in the long run, producing the profit maximizing output of 50 units, and earning an economic profit of $2000 per month.

8 4. Fill in the blank (10 points total) A. In the short run, the marginal product of variables inputs is assumed to decrease because of. B. Long run average costs are assumed to eventually increase due to an assumption of. C. Perfect price discrimination by a monopolist implies the monopolist s MR curve is the same as its. D. As a firm s output increases, its ATC exceeds its AVC by smaller and smaller amounts, this is due to. E. According to economic theory, a) and b) markets will yield the socially optimal output level, whereas markets will under produce relative to the socially optimal level of output. Answers to MC: 1) D, 2) C, 3) A, 4) A, 5) C, 6) B, 7) A, 8) A, 9) C, 10) C, 11) C 12) A, 13) A, 14) A, 15) D, 16) A, 17) C, 18) D, 19) E, 20) A

Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2009

Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2009 Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2009 I. Multiple Choice (3 points each) 1. Which of the following statements about the short-run is false? A. The marginal product of labor may increase or decrease. B.

More information

Practice Exam 3: S201 Walker Fall with answers to MC

Practice Exam 3: S201 Walker Fall with answers to MC Practice Exam 3: S201 Walker Fall 2007 - with answers to MC Print Your Name: I. Multiple Choice (3 points each) 1. If marginal utility is falling then A. total utility must be falling. B. marginal utility

More information

Practice EXAM 3 Spring Professor Walker - E201

Practice EXAM 3 Spring Professor Walker - E201 Practice EXAM 3 Spring 2009 - Professor Walker - E201 1. The theory behind short run production costs can be narrowed to an assumption that MC is expected to initially fall, but rise at larger levels of

More information

ECON 102 Kagundu Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions

ECON 102 Kagundu Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions www.liontutors.com ECON 102 Kagundu Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions 1. A A large number of firms will be able to operate in the industry because you only need to produce a small amount

More information

Quiz #5 Week 04/12/2009 to 04/18/2009

Quiz #5 Week 04/12/2009 to 04/18/2009 Quiz #5 Week 04/12/2009 to 04/18/2009 You have 30 minutes to answer the following 17 multiple choice questions. Record your answers in the bubble sheet. Your grade in this quiz will count for 1% of your

More information

Unit 6 Perfect Competition and Monopoly - Practice Problems

Unit 6 Perfect Competition and Monopoly - Practice Problems Unit 6 Perfect Competition and Monopoly - Practice Problems Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. One characteristic of a perfectly competitive

More information

23 Perfect Competition

23 Perfect Competition 23 Perfect Competition Learning Objectives After you have studied this chapter, you should be able to 1. define price taker, total revenues, marginal revenue, short-run shutdown price, short-run breakeven

More information

MICROECONOMICS - CLUTCH CH PERFECT COMPETITION.

MICROECONOMICS - CLUTCH CH PERFECT COMPETITION. !! www.clutchprep.com CONCEPT: THE FOUR MARKET MODELS Market structure describes the environment in which a firm operates, determined by the Perfect Competition Monopolistic Competition Oligopoly Monopoly

More information

ECON 102 Brown Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions

ECON 102 Brown Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions www.liontutors.com ECON 102 Brown Final Exam (New Material) Practice Exam Solutions 1. B A very large percent of their earnings comes from economic rent 2. B Any funds left, after everyone who has a claim

More information

Economics 323 Microeconomic Theory Fall 2016

Economics 323 Microeconomic Theory Fall 2016 green=b SECOND EXAM Chapter Ten Economics 323 Microeconomic Theory Fall 2016 1. The markets for many come close to satisfying the conditions required for perfect competition. a. agricultural goods b. transportation

More information

AGENDA Mon 10/12. Economics in Action Review QOD #21: Competitive Farming HW Review Pure Competition MR = MC HW: Read pp Q #7

AGENDA Mon 10/12. Economics in Action Review QOD #21: Competitive Farming HW Review Pure Competition MR = MC HW: Read pp Q #7 AGENDA Mon 10/12 Economics in Action Review QOD #21: Competitive Farming HW Review Pure Competition MR = MC HW: Read pp 173-176 Q #7 QOD #21: Competitive Farming A purely competitive wheat farmer can sell

More information

MICRO EXAM REVIEW SHEET

MICRO EXAM REVIEW SHEET MICRO EXAM REVIEW SHEET 1. Firm in Perfect Competition (Long-Run Equilibrium) 2. Monopoly Industry with comparison of price & output of a Perfectly Competitive Industry 3. Natural Monopoly with Fair-Return

More information

Lecture 11. Firms in competitive markets

Lecture 11. Firms in competitive markets Lecture 11 Firms in competitive markets By the end of this lecture, you should understand: what characteristics make a market competitive how competitive firms decide how much output to produce how competitive

More information

ECON 102 Brown Final Exam Practice Exam Solutions

ECON 102 Brown Final Exam Practice Exam Solutions www.liontutors.com ECON 102 Brown Final Exam Practice Exam Solutions 1. B 2. C 3. C All products are identical (homogenous) in perfect competition so there is no such thing as brand preference. 4. C Breakeven

More information

2007 Thomson South-Western

2007 Thomson South-Western WHAT IS A COMPETITIVE MARKET? A competitive market has many buyers and sellers trading identical products so that each buyer and seller is a price taker. Buyers and sellers must accept the price determined

More information

FINAL EXAMINATION. Special Instructions: Date: DECEMBER 15, 2000 School Year: Course and No.: ECON1006EA Time: 1:30 PM- 3:30 PM

FINAL EXAMINATION. Special Instructions: Date: DECEMBER 15, 2000 School Year: Course and No.: ECON1006EA Time: 1:30 PM- 3:30 PM FINAL EXAMINATION Date: DECEMBER 15, 2000 School Year: 2000-2001 Course and No.: ECON1006EA Time: 1:30 PM- 3:30 PM Professor: SARLO, C Department: Arts & Science Number of Pages: 11 + cover Time Allowed:

More information

Refer to the information provided in Figure 12.1 below to answer the questions that follow. Figure 12.1

Refer to the information provided in Figure 12.1 below to answer the questions that follow. Figure 12.1 1) A monopoly is an industry with A) a single firm in which the entry of new firms is blocked. B) a small number of firms each large enough to impact the market price of its output. C) many firms each

More information

Pure Competition in the Short Run

Pure Competition in the Short Run 08 Pure Competition in the Short Run McGraw-Hill/Irwin Copyright 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. LO1 8-2 Four Market Models Pure competition Pure monopoly Monopolistic competition

More information

Section I, Multiple Choice (40 points)

Section I, Multiple Choice (40 points) ECO 230, Final Exam Name: Summer I, 2003 Eastern Kentucky University Dr. Ruppel Section I, Multiple Choice (40 points): Circle the letter in front of the best answer. 1. If Canada can increase its production

More information

Answer all the following questions:-

Answer all the following questions:- Answer all the following questions:- QUESTION ONE / TRUE ( ) OR FALSE (X) / (10 MARKS) 1. Total revenue = price x sold quantity. 2. The purpose of a production function is to tell us just how much output

More information

Syllabus item: 42 Weight: 3

Syllabus item: 42 Weight: 3 1.5 Theory of the firm and its market structures - Production and costs Syllabus item: 42 Weight: 3 Definition: Total product (TP): The total output that a firm produces, using its fixed and variable factors

More information

Quiz #4 Week 04/05/2009 to 04/11/2009

Quiz #4 Week 04/05/2009 to 04/11/2009 Quiz #4 Week 04/05/2009 to 04/11/2009 You have 30 minutes to answer the following 15 multiple choice questions. Record your answers in the bubble sheet. Your grade in this quiz will count for 1% of your

More information

Monopoly. 3 Microeconomics LESSON 5. Introduction and Description. Time Required. Materials

Monopoly. 3 Microeconomics LESSON 5. Introduction and Description. Time Required. Materials LESSON 5 Monopoly Introduction and Description Lesson 5 extends the theory of the firm to the model of a Students will see that the profit-maximization rules for the monopoly are the same as they were

More information

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly

Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Unit 7. Firm behaviour and market structure: monopoly Quiz 1. What of the following can be considered as the measure of a market power? A. ; B. ; C.. Answers A and B are both correct; E. All of the above

More information

FINALTERM EXAMINATION FALL 2006

FINALTERM EXAMINATION FALL 2006 FINALTERM EXAMINATION FALL 2006 QUESTION NO: 1 (MARKS: 1) - PLEASE CHOOSE ONE Compared to the equilibrium price and quantity sold in a competitive market, a monopolist Will charge a price and sell a quantity.

More information

short run long run short run consumer surplus producer surplus marginal revenue

short run long run short run consumer surplus producer surplus marginal revenue Test 3 Econ 3144 Name Fall 2005 Dr. Rupp 20 Multiple Choice Questions (50 points) & 4 Discussion (50 points) Signature I have neither given nor received aid on this exam Use this table to answer questions

More information

Micro Semester Review Name:

Micro Semester Review Name: Micro Semester Review Name: The following review is set up to emphasize certain concepts, graphs and terms. It is the responsibility of the individual teachers to emphasize and review the analysis aspects

More information

Eastern Mediterranean University Faculty of Business and Economics Department of Economics Fall Semester

Eastern Mediterranean University Faculty of Business and Economics Department of Economics Fall Semester Eastern Mediterranean University Faculty of Business and Economics Department of Economics 2014 15 Fall Semester ECON101 Introduction to Economics I Final Exam Type A 26 January 2015 Duration: 100 minutes

More information

Last Name: First Name:

Last Name: First Name: Economics 101 Section 5 Midterm Exam #3 Thursday April 8, 2004 Last Name: First Name: Student #: Instructions: This exam has a total of 4 uestions. There are a total of 60 points on this exam and each

More information

Econ 001: Midterm 2 (Dr. Stein) Answer Key March 23, 2011

Econ 001: Midterm 2 (Dr. Stein) Answer Key March 23, 2011 Instructions: Econ 001: Midterm 2 (Dr. Stein) Answer Key March 23, 2011 This is a 60-minute examination. Write all answers in the blue books provided. Show all work. Use diagrams where appropriate and

More information

Contents. Concepts of Revenue I-13. About the authors I-5 Preface I-7 Syllabus I-9 Chapter-heads I-11

Contents. Concepts of Revenue I-13. About the authors I-5 Preface I-7 Syllabus I-9 Chapter-heads I-11 Contents About the authors I-5 Preface I-7 Syllabus I-9 Chapter-heads I-11 1 Concepts of Revenue 1.1 Introduction 1 1.2 Concepts of Revenue 2 1.3 Revenue curves under perfect competition 3 1.4 Revenue

More information

2007 Thomson South-Western

2007 Thomson South-Western Monopolistic Competition Characteristics: Many sellers Product differentiation Free entry and exit In the long run, profits are driven to zero Firms have some control over price What does the costs graph

More information

4. Which of the following statements about marginal revenue for a perfectly competitive firm is incorrect? A) TR

4. Which of the following statements about marginal revenue for a perfectly competitive firm is incorrect? A) TR Name: Date: 1. Which of the following will not be true of a perfectly competitive market? A) Buyers and sellers will have an imperceptible effect on the market. B) Firms can freely enter and exit the market.

More information

CHAPTER NINE MONOPOLY

CHAPTER NINE MONOPOLY CHAPTER NINE MONOPOLY This chapter examines how a market controlled by a single producer behaves. What price will a monopolist charge for his output? How much will he produce? The basic characteristics

More information

AP Microeconomics Review Session #3 Key Terms & Concepts

AP Microeconomics Review Session #3 Key Terms & Concepts The Firm, Profit, and the Costs of Production 1. Explicit vs. implicit costs 2. Short-run vs. long-run decisions 3. Fixed inputs vs. variable inputs 4. Short-run production measures: be able to calculate/graph

More information

ECON 2100 (Summer 2016 Sections 10 & 11) Exam #3C

ECON 2100 (Summer 2016 Sections 10 & 11) Exam #3C ECON 21 (Summer 216 Sections 1 & 11) Exam #3C Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. C. Version C 2. is a market structure in which there is one single seller of a unique

More information

ECON 2100 (Summer 2016 Sections 10 & 11) Exam #3D

ECON 2100 (Summer 2016 Sections 10 & 11) Exam #3D ECON 21 (Summer 216 Sections 1 & 11) Exam #3D Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. D. Version D 2. is a market structure in which there is one single seller of a unique

More information

a) I, II and III. b) I c) II and III only. d) I and III only. 2. Refer to the PPF diagram below. PPF

a) I, II and III. b) I c) II and III only. d) I and III only. 2. Refer to the PPF diagram below. PPF 1. Suppose that - at a given level of an economic activity - marginal social cost is greater than marginal social benefit. Which of the following statements is TRUE? I. Social surplus would be higher at

More information

CH 13. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

CH 13. Name: Class: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: CH 13 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. One requirement for an industry to be perfectly competitive is that a. sellers and buyers

More information

CH 14: Perfect Competition

CH 14: Perfect Competition CH 14: Perfect Competition Characteristics of Perfect Competition 1. Both buyers and sellers are price takers A price taker is a firm (or individual) who takes the price determined by market supply and

More information

University of Toronto July 27, ECO 100Y L0201 INTRODUCTION TO ECONOMICS Midterm Test # 2

University of Toronto July 27, ECO 100Y L0201 INTRODUCTION TO ECONOMICS Midterm Test # 2 Department of Economics Prof. Gustavo Indart University of Toronto July 27, 2006 SOLUTION ECO 100Y L0201 INTRODUCTION TO ECONOMICS Midterm Test # 2 LAST NAME FIRST NAME STUDENT NUMBER INSTRUCTIONS: 1.

More information

FINAL Examination Paper (COVER PAGE) Programme : Diploma in Quantity Surveying. Time : 8.00 am am Reading Time : 10 Minutes

FINAL Examination Paper (COVER PAGE) Programme : Diploma in Quantity Surveying. Time : 8.00 am am Reading Time : 10 Minutes FINAL Examination Paper (COVER PAGE) Session : January 2013 Programme : Diploma in Quantity Surveying Course : ECO1141 : Principles of Economics Date of Examination : April 30, 2013 Time : 8.00 am 10.10

More information

If the industry s short-run supply curve equals the horizontal sum of individual firms short-run supply curves, which of the following may we infer?

If the industry s short-run supply curve equals the horizontal sum of individual firms short-run supply curves, which of the following may we infer? Microeconomics, Module 8: Competition: Long Run (Chapter 7) Illustrative Test Questions (The attached PDF file has better formatting.) Question 8.1: Long Run Equilibrium When is a competitive profit-maximizing

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. AUBG, Fall 2015, Principles Micro with P. Stankov, Sample MT2 NOTE: The actual no. of questions on the actual MT will be 30, each for 0.67 grade points. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that

More information

Where are we? Second midterm on November 19. Review questions on th course web site. Today: chapter on perfect competition

Where are we? Second midterm on November 19. Review questions on th course web site. Today: chapter on perfect competition Where are we? Second midterm on November 19 Review questions on th course web site. Today: chapter on perfect competition Topic for the second paper: Pick a chapter in Ariely after Chapter 4 and compare

More information

SCHOOL OF ACCOUNTING AND BUSINESS BSc. (APPLIED ACCOUNTING) GENERAL / SPECIAL DEGREE PROGRAMME

SCHOOL OF ACCOUNTING AND BUSINESS BSc. (APPLIED ACCOUNTING) GENERAL / SPECIAL DEGREE PROGRAMME All Rights Reserved No. of Pages - 07 No of Questions - 08 SCHOOL OF ACCOUNTING AND BUSINESS BSc. (APPLIED ACCOUNTING) GENERAL / SPECIAL DEGREE PROGRAMME YEAR I SEMESTER I INTAKE VIII (GROUP B) END SEMESTER

More information

SCHOOL OF ACCOUNTING AND BUSINESS BSc. (APPLIED ACCOUNTING) GENERAL / SPECIAL DEGREE PROGRAMME END SEMESTER EXAMINATION JULY 2016

SCHOOL OF ACCOUNTING AND BUSINESS BSc. (APPLIED ACCOUNTING) GENERAL / SPECIAL DEGREE PROGRAMME END SEMESTER EXAMINATION JULY 2016 All Rights Reserved No. of Pages - 08 No of Questions - 08 SCHOOL OF ACCOUNTING AND BUSINESS BSc. (APPLIED ACCOUNTING) GENERAL / SPECIAL DEGREE PROGRAMME END SEMESTER EAMINATION JULY 2016 BEC 30325 Managerial

More information

VIII 1 TOPIC VIII: MONOPOLY AND OTHER INDUSTRY STRUCTURES. I. Monopoly - Single Firm With No Threat of Close Competition. Other Industry Structures

VIII 1 TOPIC VIII: MONOPOLY AND OTHER INDUSTRY STRUCTURES. I. Monopoly - Single Firm With No Threat of Close Competition. Other Industry Structures TOPIC VIII: MONOPOLY AND OTHER INDUSTRY STRUCTURES I. Monopoly - Single Firm With No Threat of Close Competition II. Other Industry Structures CONCEPTS AND PRINCIPLES MONOPOLY We now consider the opposite

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. PRACTICE FOR PERFECT COMPETITION Fatma Nur Karaman MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) What is the difference between perfect competition

More information

ECON 251 Practice Exam 2 Questions from Fall 2013 Exams

ECON 251 Practice Exam 2 Questions from Fall 2013 Exams ECON 251 Practice Exam 2 Questions from Exams Gordon spends all his income on spatulas and mixing bowls. Spatulas cost $4 and mixing bowls cost $12. Gordon has $60 of income and considers both spatulas

More information

AP Microeconomics Review With Answers

AP Microeconomics Review With Answers AP Microeconomics Review With Answers 1. Firm in Perfect Competition (Long-Run Equilibrium) 2. Monopoly Industry with comparison of price & output of a Perfectly Competitive Industry (which means show

More information

Ecn Intermediate Microeconomic Theory University of California - Davis June 11, 2009 Instructor: John Parman. Final Exam

Ecn Intermediate Microeconomic Theory University of California - Davis June 11, 2009 Instructor: John Parman. Final Exam Ecn 100 - Intermediate Microeconomic Theory University of California - Davis June 11, 2009 Instructor: John Parman Final Exam You have until 8pm to complete the exam, be certain to use your time wisely.

More information

7. True/False: Perfectly competitive firms can earn economic profits in the long run. a. True b. False

7. True/False: Perfectly competitive firms can earn economic profits in the long run. a. True b. False Economics 4020 Dr. Rupp Test #1 Sept 27 th, 2012 20 Multiple Choice questions (2.5 points each) Pledge (sign) I did not copy another student s answers 1. STC = 40 + 10Q + 0.1Q 2. SMC = 10 + 0.2Q. The market

More information

Contents EXPLORING ECONOMICS

Contents EXPLORING ECONOMICS Contents About the authors I-5 Preface to second edition I-7 Chapter-heads I-9 Syllabus : Choice Based Credit System (CBCS) I-19 1 EXPLORING ECONOMICS 1.1 Why study economics? 1 1.2 Meaning of economics

More information

ECO 162: MICROECONOMICS

ECO 162: MICROECONOMICS ECO 162: MICROECONOMICS PREPARED BY Dr. V.G.R. CHANDRAN Email: vgrchan@gmail.com Website: www.vgrchandran.com/default.html UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA 0 P a g e TUTORIAL QUESTIONS ALL RIGHTS RESERVED 2010

More information

Test 3 Econ 3144 Fall 2010 Dr. Rupp 31 Multiple Choice Questions Signature I have neither given nor received aid on this exam

Test 3 Econ 3144 Fall 2010 Dr. Rupp 31 Multiple Choice Questions Signature I have neither given nor received aid on this exam Test 3 Econ 3144 Name Fall 2010 Dr. Rupp 31 Multiple Choice Questions Signature I have neither given nor received aid on this exam Use the following information to answer questions 1-4. A DVD making monopolist

More information

CHAPTER 8 Competitive Firms and Markets

CHAPTER 8 Competitive Firms and Markets CHAPTER 8 Competitive Firms and Markets CHAPTER OUTLINE 8.1 Competition Price Taking Why the Firm s Demand Curve Is Horizontal Why We Study Competition 8.2 Profit Maximization Profit Two Steps to Maximizing

More information

= AFC + AVC = (FC + VC)

= AFC + AVC = (FC + VC) Chapter 13-14: Marginal Product, Costs, Revenue, and Profit Production Function The relationship between the quantity of inputs (workers) and quantity of outputs Total product (TP) is the total amount

More information

BUSINESS ECONOMICS (PAPER IV-PART I)

BUSINESS ECONOMICS (PAPER IV-PART I) BUSINESS ECONOMICS (PAPER IV-PART I) (60 MARKS) Q1: Macroeconomics is also called economics (a) applied (b) aggregate (c) experimental (d) none Q2: A Study of how increase in the corporate income tax rate

More information

ECO 610: Lecture 7. Perfectly Competitive Markets

ECO 610: Lecture 7. Perfectly Competitive Markets ECO 610: Lecture 7 Perfectly Competitive Markets Perfectly Competitive Markets: Outline Goal: understanding firm and market supply in competitive markets Characteristics of perfectly competitive industries

More information

Sample Exam Questions/Chapter 12. Use the following to answer question 1: Figure: Short-Run Costs

Sample Exam Questions/Chapter 12. Use the following to answer question 1: Figure: Short-Run Costs Sample Exam Questions/Chapter 12 Use the following to answer question 1: Figure: Short-Run Costs 1. (Figure: Short-Run Costs) Look at the figure Short-Run Costs. At the given price, the most profitable

More information

Chapter Summary and Learning Objectives

Chapter Summary and Learning Objectives CHAPTER 11 Firms in Perfectly Competitive Markets Chapter Summary and Learning Objectives 11.1 Perfectly Competitive Markets (pages 369 371) Explain what a perfectly competitive market is and why a perfect

More information

Perfect Competition and The Supply Curve

Perfect Competition and The Supply Curve chapter: 13 >> Perfect Competition and The Supply Curve The following materials are taken from Chap. 13, Economics, 2 nd ed., Krugman and Wells(2009), Worth Palgrave MaCmillan. 2009 Worth Publishers 1

More information

2) A production method that relies on large quantities of labor and smaller quantities of capital equipment is referred to as a: 2)

2) A production method that relies on large quantities of labor and smaller quantities of capital equipment is referred to as a: 2) Micro: TA Session 4, Problem set MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The main difference between a short-run production function and

More information

Microeonomics. Firms in Competitive Markets. In this chapter, look for the answers to these questions: Introduction: A Scenario. N.

Microeonomics. Firms in Competitive Markets. In this chapter, look for the answers to these questions: Introduction: A Scenario. N. C H A T E R 14 Firms in Competitive Markets R I N C I L E S O F Microeonomics N. Gregory Mankiw remium oweroint Slides by Ron Cronovich 2009 South-Western, a part of Cengage Learning, all rights reserved

More information

Review Notes for Chapter Optimal decision making by anyone Engage in an activity up to the point where the marginal benefit= marginal cost

Review Notes for Chapter Optimal decision making by anyone Engage in an activity up to the point where the marginal benefit= marginal cost Review Notes for Chapter 5 1. Optimal decision making by anyone Engage in an activity up to the point where the marginal benefit= marginal cost Sunk costs are costs which must be borne regardless of future

More information

Econ 98 (CHIU) Midterm 1 Review: Part A Fall 2004

Econ 98 (CHIU) Midterm 1 Review: Part A Fall 2004 Disclaimer: The review may help you prepare for the exam. The review is not comprehensive and the selected topics may not be representative of the exam. In fact, we do not know what will be on the exam.

More information

Short-Run Costs and Output Decisions

Short-Run Costs and Output Decisions Chapter 8 Short-Run Costs and Prepared by: Fernando & Yvonn Quijano 2007 Prentice Hall Business Publishing Principles of Economics 8e by Case and Fair Short-Run Costs and 8 Chapter Outline Costs in the

More information

REDEEMER S UNIVERSITY

REDEEMER S UNIVERSITY REDEEMER S UNIVERSITY Km 46/48 Lagos Ibadan Expressway, Redemption City, Ogun State COLLEGE OF MANAGEMENT SCIENCE DEPARTMENT OF ECONOMICS AND BUSINESS STUDIES COURSE CODE /TITLE ECO 202/Microeconomics

More information

2010 Pearson Education Canada

2010 Pearson Education Canada What Is Perfect Competition? Perfect competition is an industry in which Many firms sell identical products to many buyers. There are no restrictions to entry into the industry. Established firms have

More information

ECO 610: Lecture 7. Perfectly Competitive Markets

ECO 610: Lecture 7. Perfectly Competitive Markets ECO 610: Lecture 7 Perfectly Competitive Markets Perfectly Competitive Markets: Outline Goal: understanding firm and market supply in competitive markets Characteristics of perfectly competitive industries

More information

Introduction: A Scenario. Firms in Competitive Markets. In this chapter, look for the answers to these questions:

Introduction: A Scenario. Firms in Competitive Markets. In this chapter, look for the answers to these questions: 14 Firms in Competitive Markets R I N C I L E S O F ECONOMICS FOURTH EDITION N. GREGORY MANKIW remium oweroint Slides by Ron Cronovich 2008 update 2008 South-Western, a part of Cengage Learning, all rights

More information

Principles of Microeconomics Module 5.1. Understanding Profit

Principles of Microeconomics Module 5.1. Understanding Profit Principles of Microeconomics Module 5.1 Understanding Profit 180 Production Choices of Firms All firms have one goal in mind: MAX PROFITS PROFITS = TOTAL REVENUE TOTAL COST Two ways to reach this goal:

More information

THE UNIVERSITY OF WESTERN ONTARIO. E. Rivers ECONOMICS 1021B-001 March 18, 2012 MIDTERM #2. 2. Check that your examination contains 50 questions.

THE UNIVERSITY OF WESTERN ONTARIO. E. Rivers ECONOMICS 1021B-001 March 18, 2012 MIDTERM #2. 2. Check that your examination contains 50 questions. NAME THE UNIVERSITY OF WESTERN ONTARIO LONDON CANADA E. Rivers ECONOMICS 1021B-001 March 18, 2012 MIDTERM #2 INSTRUCTIONS: 1. You will have 2 hours to complete the exam. 2. Check that your examination

More information

ECON 4550 (Fall 2011) Exam 1

ECON 4550 (Fall 2011) Exam 1 ECON 455 (Fall 211) Exam 1 Name Multiple Choice Questions: (4 points each) 1. Jimmy is risk neutral. He is faced with a random payoff with expected value of $2,. Further, for this payoff the highest possible

More information

Perfect competition: occurs when none of the individual market participants (ie buyers or sellers) can influence the price of the product.

Perfect competition: occurs when none of the individual market participants (ie buyers or sellers) can influence the price of the product. Perfect Competition In this section of work and the next one we derive the equilibrium positions of firms in order to determine whether or not it is profitable for a firm to produce and, if so, what quantities

More information

Chapter 14 Perfectly competitive Market

Chapter 14 Perfectly competitive Market Chapter 14 Perfectly competitive Market But first lets look at this Profit Maximization Profit Maximization This occurs where marginal revenue (MR) = marginal cost (MC). MR = MC Marginal revenue is the

More information

ECON 2100 (Summer 2012 Sections 07 and 08) Exam #3C Answer Key

ECON 2100 (Summer 2012 Sections 07 and 08) Exam #3C Answer Key ECON 21 (Summer 212 Sections 7 and 8) Exam #3C Answer Key Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. C. Version C 2. is a market structure in which there is one single seller

More information

To do today: short-run production (only labor variable) To increase output with a fixed plant, a firm must increase the quantity of labor it uses.

To do today: short-run production (only labor variable) To increase output with a fixed plant, a firm must increase the quantity of labor it uses. To do today: short-run production (only labor variable) To increase output with a fixed plant, a firm must increase the quantity of labor it uses. Short-run production: only labor variable To increase

More information

Economics 101 Fall 2013 Homework 5 Due Tuesday, November 21, 2013

Economics 101 Fall 2013 Homework 5 Due Tuesday, November 21, 2013 Economics 101 Fall 2013 Homework 5 Due Tuesday, November 21, 2013 Directions: The homework will be collected in a box before the lecture. Please place your name, TA name and section number on top of the

More information

Perfect Competition CHAPTER14

Perfect Competition CHAPTER14 Perfect Competition CHAPTER14 MARKET TYPES The four market types are Perfect competition Monopoly Monopolistic competition Oligopoly MARKET TYPES Perfect Competition Perfect competition exists when Many

More information

Total Costs. TC = TFC + TVC TFC = Fixed Costs. TVC = Variable Costs. Constant costs paid regardless of production

Total Costs. TC = TFC + TVC TFC = Fixed Costs. TVC = Variable Costs. Constant costs paid regardless of production AP Microeconomics Total Costs TC = TFC + TVC TFC = Fixed Costs Constant costs paid regardless of production TVC = Variable Costs Costs that vary as production is changed Cost TFC TVC TFC Output Profit

More information

Perfect Competition CHAPTER 14. Alfred P. Sloan. There s no resting place for an enterprise in a competitive economy. Perfect Competition 14

Perfect Competition CHAPTER 14. Alfred P. Sloan. There s no resting place for an enterprise in a competitive economy. Perfect Competition 14 CHATER 14 erfect Competition There s no resting place for an enterprise in a competitive economy. Alfred. Sloan McGraw-Hill/Irwin Copyright 2010 by the McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.

More information

ECON 102 Wooten Final Exam Practice Exam Solutions

ECON 102 Wooten Final Exam Practice Exam Solutions www.liontutors.com ECON 102 Wooten Final Exam Practice Exam Solutions 1. A monopolist will increase price and decrease quantity to maximize profits when compared to perfect competition because a monopolist

More information

Chapter 13. Microeconomics. Monopolistic Competition: The Competitive Model in a More Realistic Setting

Chapter 13. Microeconomics. Monopolistic Competition: The Competitive Model in a More Realistic Setting Microeconomics Modified by: Yun Wang Florida International University Spring, 2018 1 Chapter 13 Monopolistic Competition: The Competitive Model in a More Realistic Setting Chapter Outline 13.1 Demand and

More information

2000 AP Microeconomics Exam Answers

2000 AP Microeconomics Exam Answers 2000 AP Microeconomics Exam Answers 1. B Scarcity is the main economic problem!!! 2. D If the wages of farm workers and movie theater employee increase, the supply of popcorn and movies will decrease (shift

More information

ECON 2100 (Summer 2015 Sections 07 & 08) Exam #3A

ECON 2100 (Summer 2015 Sections 07 & 08) Exam #3A ECON 2100 (Summer 2015 Sections 07 & 08) Exam #3A Multiple Choice Questions: (3 points each) 1. I am taking of the exam. A. Version A 2. For a firm with market power Marginal Revenue, while for a firm

More information

NAME: INTERMEDIATE MICROECONOMIC THEORY FALL 2006 ECONOMICS 300/012 Final Exam December 8, 2006

NAME: INTERMEDIATE MICROECONOMIC THEORY FALL 2006 ECONOMICS 300/012 Final Exam December 8, 2006 NAME: INTERMEDIATE MICROECONOMIC THEORY FALL 2006 ECONOMICS 300/012 Section I: Multiple Choice (4 points each) Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The slope

More information

6) The mailing must be postmarked by June 15. 7) If you have any questions please me at

6) The mailing must be postmarked by June 15. 7) If you have any questions please  me at Examination Instructions: 1) Answer the examination only after you have read the honesty pledge below. 2) The multiple choice section will be taken in WebCT and a tutorial for using WebCT is to be found

More information

Chief Reader Report on Student Responses:

Chief Reader Report on Student Responses: Chief Reader Report on Student Responses: 2018 AP Microeconomics Free-Response Questions Number of Students Scored 90,032 Number of Readers 91 Score Distribution Exam Score N %At 5 18,827 20.9 4 25,070

More information

Version #1. Midterm exam 2 November 18th, Student Name: ID# Discussion #

Version #1. Midterm exam 2 November 18th, Student Name: ID# Discussion # Econ 101-Fall 2008, Lecture 2 Professor Kelly Midterm exam 2 November 18th, 2008 Version #1 Student Name: ID# Discussion # You have 75 minutes to answer the exam. The exam contains 12 binary choice questions

More information

Whoever claims that economic competition represents 'survival of the fittest' in the sense of the law of the jungle, provides the clearest possible

Whoever claims that economic competition represents 'survival of the fittest' in the sense of the law of the jungle, provides the clearest possible Whoever claims that economic competition represents 'survival of the fittest' in the sense of the law of the jungle, provides the clearest possible evidence of his lack of knowledge of economics. -George

More information

Chapter 1- Introduction

Chapter 1- Introduction Chapter 1- Introduction A SIMPLE ECONOMY Central PROBLEMS OF AN ECONOMY: scarcity of resources problem of choice Every society has to decide on how to use its scarce resources. Production, exchange and

More information

Firms in competitive markets: Perfect Competition and Monopoly

Firms in competitive markets: Perfect Competition and Monopoly Lesson 6 Firms in competitive markets: Perfect Competition and Monopoly Henan University of Technology Sino-British College Transfer Abroad Undergraduate Programme 0 In this lesson, look for the answers

More information

ECON 251 Exam 2 Pink. Fall 2012

ECON 251 Exam 2 Pink. Fall 2012 ECON 251 Exam 2 Pink Use the table below to answer the following four questions The table below shows Harry s total utility from consuming beer and wine. The price of beer is $2 per bottle. The price of

More information

ECONOMICS SOLUTION BOOK 2ND PUC. Unit 6. I. Choose the correct answer (each question carries 1 mark)

ECONOMICS SOLUTION BOOK 2ND PUC. Unit 6. I. Choose the correct answer (each question carries 1 mark) Unit 6 I. Choose the correct answer (each question carries 1 mark) 1. A market structure which produces heterogenous products is called: a) Monopoly b) Monopolistic competition c) Perfect competition d)

More information

VERSION 1. Economics 101 Lec 3 Elizabeth Kelly Fall 2000 Midterm #3 / Version #1 December 4, Student Name: ID Number: Section Number: TA Name:

VERSION 1. Economics 101 Lec 3 Elizabeth Kelly Fall 2000 Midterm #3 / Version #1 December 4, Student Name: ID Number: Section Number: TA Name: Economics 101 Lec 3 Elizabeth Kelly Fall 2000 Midterm #3 / Version #1 December 4, 2000 VERSION 1 TF+MC roblem Total Student Name: ID Number: Section Number: TA Name: NOTE: This information and the similar

More information

Short-Run Costs and Output Decisions

Short-Run Costs and Output Decisions Semester-I Course: 01 (Introductory Microeconomics) Unit IV - The Firm and Perfect Market Structure Lesson: Short-Run Costs and Output Decisions Lesson Developer: Jasmin Jawaharlal Nehru University Institute

More information

Principles of. Economics. Week 6. Firm in Competitive & Monopoly market. 7 th April 2014

Principles of. Economics. Week 6. Firm in Competitive & Monopoly market. 7 th April 2014 Principles of Economics Week 6 Firm in Competitive & Monopoly market 7 th April 2014 In this week, look for the answers to these questions:!what is a perfectly competitive market?!what is marginal revenue?

More information

Question Paper Business Economics I (MB1B3): January 2009

Question Paper Business Economics I (MB1B3): January 2009 Question Paper Business Economics I (MB1B3): January 2009 Answer all 78 questions. Marks are indicated against each question. 1. Which of the following is not responsible for an increase in demand for

More information